SÜPER LİG

15 Temmuz'un faturası Süper Lig'e ağır oldu

Spor Toto Süper Lig kulüpleri, 15 Temmuz sonrasında euro ve dolar kurundaki artış nedeniyle 105 milyon TL'den fazla zarara girdi.

15 Temmuz'un faturası Süper Lig'e ağır oldu

15 Temmuz darbe girişiminin, futbolda Süper Lig kulüplerine faturası ağır oldu. Türkiye'nin felaketin eşiğinden döndüğü ihanet gecesinden sonra euro ve dolar kurundaki artış, futbolcu ve teknik adam sözleşmelerini yabancı para birimi üzerinden yapan kulüpleri 105 milyon liradan fazla bir zarara uğrattı. Sözleşmelerin tamamına yakını euro cinsinden olduğu için, dolara endeksli kontrat yapılmaması daha büyük bir faciayı önledi.

14 Temmuz 2016 tarihinde euro 3.21 TL iken, 1 Aralık 2016 itibarıyla 3.68'e yükseldi ve kurdaki 47 kuruşluk artış 18 Süper Lig kulübüne 105 milyon 756 bin lira ekstra yük getirdi. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un kaybı 66 milyon 511 bin lira oldu.

Hıncal Uluç Digitürk'e çattı! Bu ülkede yönetici yok mu?

Aynı süreçte dolardaki artış ise 55 kuruş şeklinde gerçekleşti. Sözleşmeler dolar olarak yapılsaydı, rakam 120 milyona liraya ulaşacaktı.

Kulüplerin yeni sezonda yayın gelirlerinden elde edecekleri kazancın bir kısmı, kur krizi nedeniyle daha şimdiden erozyona uğradı.

FENER LİSTE BAŞI

Yaptığı yüksek maliyetli yabancı transferlerin yanı sıra, Türk oyuncularla da euro bazında sözleşme imzalatan Fenerbahçe, kurdaki artıştan en çok zarar gören kulüp oldu.

2016-17 sezonunda 22 futbolcu ve teknik direktörü Dick Advocaat'a, yıllık toplam 47 milyon 500 bin euro ödemeyi taahhüt eden sarı-lacivertli kulüp, kurdaki ani yükselme nedeniyle 22 milyon 325 bin TL açık verdi.

Yabancı oyuncular içinde en pahalı anlaşmayı yapan Van Persie'nin yıllık 4.9 milyon euroluk net kazancı, (maç başı ve primler hariç) Fenerbahçe'ye 2 milyon 303 bin liralık ek maliyet getirdi.

ASLAN 16.5 MİLYON

Galatasaray da süreçten olumsuz etkilendi. Sarı-kırmızılıların bu sezon teknik direktör Riekerink ve 22 oyuncusu için ödemeye garanti ettiği rakam 41 milyon 690 bin euro. Kurdaki 47 kuruşluk yükselmenin faturası ise 19 milyon 595 bin Türk lirası. Ekstralar hariç yılda 4.5 milyon euro alan Sneijder'in Galatasaray'a yükü, 2 milyon 115 bin lira arttı. 3.6 milyon euroluk kontratı bulunan Muslera için sarı-kırmızılı kulübün kasasından çıkacak para ise 1 milyon 692 bin lira fazla olacak.

BEŞİKTAŞ'A DARBE

Son üç yıldır ekonomik tablolarını düzeltmek için yoğun çaba harcayan Beşiktaş'ın kadroya almadığı oyuncular dahil, Teknik Direktör Şenol Güneş ve 24 futbolcuya ayırdığı yıllık bütçe 35 milyon 950 bin euro.

Döviz kurundaki haraketlilik siyah-beyazlı kulübe 16 milyon 896 bin Türk lirasına patlayacak.

En yüksek sözleşmeye sahip Aboubakar'ın yıllık 3 milyon 300 bin euroluk ücreti, Beşiktaş'a 1 milyon 549 bin Türk lirası yük getirecek.

TRABZONSPOR DA ETKİLENDİ

Tarihinin en başarısız sezonlarından birini yaşayan Trabzonspor da kur artışından etkilenen kulüpler sıralamasına girdi. Türk futbolcuların önemli bölümüyle TL üzerinden sözleşme imzalamasına karşın, Teknik Direktör Ersun Yanal ve 15 oyuncuya ödenecek yıllık rakam 16 milyon 368 bin euro. 14 Temmuz- 1 Aralık tarihleri arasında eurodaki artışın bordo-mavile yansıması, 7 milyon 695 bin lira.

YERLİYE TÜRK LİRASI

Söz konusu rakam ve zarar göz önüne alındığında, kulüplerin yerli oyuncularla Türk lirası üzerinden sözleşme yapması gündeme geldi.

Özellikle 4 büyük kulüpte Türk oyuncularla da euro bazında imza atılması, ciddi kayıplara yol açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli para birimiyle borçlanma önerisini yeni dönemde kulüplerin de değerlendirmeye alacağı bildirilirken, ilk hamleyi yapan Galatasaray'ı, diğerlerinin de izlemesinin beklendiği kaydedildi. Yabancı oyuncu transferinde ise sözleşme tarihindeki kur miktarına sabitlenmesi ve ödemelerin o tarihdeki rakam dikkate alınarak yapılması tartışmasının da önümüzdeki günlerde Kulüpler Birliği Vakfı tarafından değerlendirileceği öğrenildi.

14 KULÜP ZARARDA

Süper Lig'de mücadele eden diğer 14 kulüp de 4 büyüklere oranla düşük rakamlara sözleşme imzalamalarına karşın, kurun azizliğine uğradı. 14 kulüpte bu sezon forma giyen toplam 167 yabancı oyuncunun yıllık maliyeti, 83 milyon 500 bin euro olarak belirlendi. Ortalama 500 bin euroluk sözleşme yapıldığı öngörüldüğünde, 5 ay içindeki Türk lirası bazındaki zarar 39 milyon 245 bine ulaştı.

YILLIK 226 MİLYON EURO

Süper Lig'de mücadele eden 18 kulübün 2016-17 sezonunda toplam 250 futbolcu için ödemeyi taahüt ettiği rakam 226 milyon euroya ulaştı. Genel ortalama alındığında, futbolcu başına düşen miktar 904 bin euro olarak belirlendi.

Premier Lig'de top koşturduğu yıllarda dünyanın en çok kazanan futbolcuları arasında bulunan Robin van Persie, 4.9 milyon euro ile Türkiye'nin yıllık ücreti en yüksek ismi unvanına sahip.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER