2020 Olimpiyatları Tokyo'da yapılacak
2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını Tokyo kazandı.
2020 Olimpiyatları üçüncü kez Tokyo'nun oldu. Bugüne kadar sadece Londra üç kez olimpiyat düzenleme ünvanına sahipti. İstanbul ise beşinci kez olimpiyatları kaybetti.
İlk turda bir kent elenecekti. Elenen kent Madrid oldu. İstanbul İspanya kentini 4 oy fark atarak geçti. Bu da umutlanmamızı sağladı.
Oylamada IOC'nin 103 üyesinden 97'si oy kullandı. Gizli oylama sonucunda bir sürpriz yaşandı. Tokyo finale çıkarken, Madrid ile İstanbul'a verilen oylar eşit çıktı. Bunun üzerine tekrar oylamaya gidildi.
MADRİD'İ ELEDİK UMUTLANDIK
İkinci oylama sırasında Türk heyeti nefesini tutarak sonucu bekledi. İkinci oylama sonucunda Türkiye kazanan taraf oldu. İstanbul oyların 97 üyenin 48'inin oyunu alarak finale kaldı.
Elektronik oylama gizli usul yapıldı. Finalde Türkiye ile Japonya var. İstanbul olimpiyat 2020 için KÖPRÜLER KURALIM sloganını kullanırken, Tokyo ise YARINI KEŞFET sloganını öne çıkarttı.
FİNALDE YIKILDIK
İlk turu kazanınca Türkiye, İspanya oylarına umut bağladı. Ancak kazanan ülke Tokyo oldu. Tokyo 60 oy alırken İstanbul 36 oyda kaldı. Farkın fazla olması İspanya oylarının İstanbul'a gelmediğini ortaya koydu.
2020 olimpiyatları 3'üncü kez Tokyo'nun oldu. 2020'de Japonya oyunlara ev sahipliği yapacak.
KAÇ KEZ ADAY OLDUK?
İSTANBUL: 2000, 2004, 2008 ve 2012 olimpiyatları için şimdiye dek toplamda 4 kez aday olundu. Maliyetler konusunda net bir rakam bulunmuyor.MADRİD: Madrid daha önce iki kere, 2012 ve 2016 oyunları için adaylığını koymuştu. Şimdiki adaylıkla birlikte toplam maliyet 80 ila 100 milyon euro civarında. Ayrıca Barselona 1992 yılında Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmıştı. Dönemin değerleriyle bu oyunlar 5 milyar euroya mal olmuştu.
TOKYO: Japonya, Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak üzere yedi kez aday oldu ve iki kez de oyunlara ev sahipliği yapma hakkını kazandı. Ancak 1940 yılındaki oyunlar, savaş nedeniyle iptal edildi. Bu, Tokyo'nun 1964 yılında Olimpiyat Oyunları'nı ağırlamasından bu yana yaptığı ikinci başvuru... Son dönemde, Nagoya 1988, Osaka 2008 ve Tokyo da 2016 Olimpiyat Oyunları'na aday oldular, ancak bir sonuç alamadılar. Tokyo'nun 2016'daki adaylığının bütçesi 14,9 milyar Japon yeniydi, yani yaklaşık 150 milyon dolar.
TÜM YURTTA BÜYÜK ÜZÜNTÜ
Türkiye'nin finalde kaybetmesi, tüm yurtta üzüntüyle karşılandı. Sultanahmet Meydanı'nda oylamayı takip eden vatandaşlar, kararın açıklanmasıyla adeta yıkıldı. Bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.
OLİMPİYAT KOMİTESİNE YAPILAN TANITIM SUNUMU
2020 Olimpiyatları için muhteşem tesisler |
Kaç kere aday oldular? Geçmiş adaylıklarda maliyet neydi? |
Gezi Parkı olayları 2020'yi etkiler mi? |
Şimdiye dek ne kadar harcandı? Bütçe ne? |
Lobi için heyet kimlerden oluşuyor? |
Bahislerde kim önde? |
Türkiye'nin sunumuna ilk tepkiler! |
Erdoğan'a prensin sorduğu soru |
Ajanslara göre 2020 Olimpiyatları kimin olacak? |
Reuters'ın gözünden İstanbul |
2020 Olimpiyatları'nda oylama nasıl oldu? |
Arjantin'de şok olimpiyat protestosu |
SUAT KILIÇ : Ben İstanbul'un ilk adaylığında 19 yaşındaydım. Şu anda 41 yaşındayım ve Türkiye'nin nasıl olgunlaştığını gördüm. TOKİ, 7 yıllık bir inşaat programını 15 ayda tamamlayarak Akdeniz Oyunları'nı gerçekleştirdi. 776 spor alanını inşaa ediyoruz. Taahhütlerimizi yerine getiriyoruz ve sizin için de getireceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum çünkü büyük bir destek sağladı. Biz dopinge karşı 0 tolerans gösteriyoruz. Bu mücadeleye de devam edeceğiz. Yasaklı maddelerin ihracı için gereken yasaları da getireceğiz.
HASAN ARAT : İnsanlık tarihinin başından bu yana İstanbul'da güneş iki kıtaya birden doğuyor. Demokratik, Laik, Hukukun Üstünlüğü ile yönetilen bir ülkenin hikayesini anlatacağız. Bu yolculuğu diğer aday şehirler ile paylaşmak büyük bir onurdur.Ekibimi tanıtmak istiyorum ; Paralimpik Sporcumuz Gizem Girişmen, Türkiye Cumhuriyeti Sayın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, IOC Üyesi ve Okçuluk Federasyonu üyesi Uğur Erdener, Tenis Şampiyonu Çağla Büyükakçay, Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Surat Kılıç, İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu ve Arif Berker.
UĞUR ERDENER : Ben de Hasan bey gibi sayın Rocce'a teşekkür ediyorum. Sayın başkan sizler bizim için onur ve ilham kaynağısınız. İstanbul Roma, Bizans ve Osmanlı'ya başkentlik yaptı. Dünyada bir kavşak noktası oldu. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurucusu olarak spor ruhunu Türkiye'nin sahip olmasını istedi. Ben Türkiye'nin Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapması arzusunu Sinan Erdem'den aldım. Doping ile mücadele konusunda azimli savaşımız da devam ediyor. Biz doping konusundaki 0 tolerans politikamızı sürdüreceğiz. Olimpiyat hareketinin yeni bölgelere açılması zorunluluktur. Olimpiyat komitesi Asya'ya Pekin ile kapılarını açtı. Olimpiyat hareketinin bir şehri nasıl değiştireceğini bize gösterdi. İstanbul da yeni nesil şehirlerin ortaya çıkmasına ilham kaynağı olacaktır. Acaba yeni bir nesil kendini nasıl görüyor? Bunu gençlerden öğrenelim. İstanbul gençler için ne anlam ifade ediyor.
ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY : İşte benim neslim bu. Türkiye'de 75 milyon nüfus var ve çoğu genç. Geçmişteki farklılıkları bir kenara bırakarak birlikte yaşamayı başardık. Bizler dünyayı değiştirmeyi başaracağız. Ben bir olimpiyat sporcusu olmak ve ülkeme olimpiyatı taşımak istiyorum. 8 yaşında tenis oynamaya başladım. Benim neslimin hayalini gerçekleştirmeye katkı yapmak için buradayım. Şu anda milyonlarca gencin hayalini gerçekleştirmek için sizden ricam bana ve bize inanın. Biz başarmaya ve tarih yazmaya hazırız.
NEŞE GÜNDOĞAN : Çağla'nın nesli aktif ve anlamlı bir rol oynayacak oyunlar süresinde. Biz yeni bir liderler nesli geliştireceğiz. Bizim ülkemizde olimpiyat gönüllüsü gençlere yaşama fırsatı tanıyacağız. Bundan önceki organizasyonların nasıl planlandığını yakından biliyorum. Biliyoruz ki harcanan zamanların çoğu Olimpiyat köyü ve antrenmanlarda geçiyor. Bulundukları olimpiyat köylerinde herkese imkanları sorunsuz olarak sunacağız. 2020 İstanbul, hazırlık ve rekabet ortamını sizlere sunacak.
ALİ BABACAN : Mükemmel bir sporseverlik, misafirperverlik. Bu İstanbul işte. Ulaştırmaya yaptığımız yatırımlar İstanbul'da gerçekleşiyor. İpek yolu Marmaray sayesinde iki kıtayı birleştiriyor. En hızlı büyüme rakamına ulaşıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak. Gençler arasında işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden biriyiz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin beklentilerine bakılınca İstanbul bu beklentilerin farkındadır. Hükümetimiz önümüzdeki 7 yıl içinde 400 milyar doları alt yapılara harcayacaktır. Bizim bütçemize olimpiyatın ek bir yük getirmeyeceğini söyleyebilirim. İlk defa olimpiyat tarihinde bir komite atandı ve TOKİ yarın çalışmaları başlatacak güce sahip. İstanbul 2020 belirsizliklerin öne çıkacağı bir olimpiyat olmayacak. Değişimin ortaya çıkacağı bir olimpiyat olacak. Zaman İstanbul'a evet deme zamanıdır.