Abdullah Avcı'nın olmazsa olmazı
(A) Milli Futbol Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı katıldığı kongrede çarpıcı açıklamalar yaptı..
(A) Milli Futbol Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, milli takımdaki görevinin 31'inci gününde olduğunu belirterek, ''Zamanımızın büyük bölümünü sağlık merkezi kurmak için geçiriyoruz. Sporcu sağlığı ve performansları konusunda kafa yoruyoruz. Henüz (A) Milli Takım'ı konuşmuş değiliz'' dedi.
Avcı, 13. UlusalSpor Hekimliği Kongresi kapsamında düzenlenen, ''Teknik Direktör Gözüyle Futbol Takımlarında Sağlık Organizasyonu'' adlı konferansa katıldı.
Konuşmasında futbol yaşantısından örnekler veren Abdullah Avcı, 2005 yılında U-17 Milli Takımı ile yakaladıkları Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya 4'üncülüğünün ardından adının tanınır hale gelmesiyle birlikte verdiği demeçlerde sporcu sağlığı ve spor hekimliğinin önemine işaret etmeye çalıştığını hatırlattı.
Avcı, futbola semt sahalarında başladığını ve sakatlık sonrası semtlerdeki ''çıkıkçılara'' gidip tedavi olduğunu dile getirerek, ''80'li yıllardan bahsediyorum. Semt sahalarında futbol oynarken burkulma yaşadığımızda, tedavimizi mahallelerdeki 'çıkıkçılara' yaptırırdık. Ondan sonraki dönemde kulüplerde de durum farklı değildi. Kulüplerde tek bir masör vardı ve sağlıkla ilgili her şey bu masöre emanet edilmişti'' diye konuştu.
O zamanki futbolun temposunun bugünkü gibi olmadığını vurgulayan Avcı, 19 yaşındayken kendisine menüsküs teşhisi konulduğunu, 2,5 aylık teşhis süresinin ardından ameliyat olduğunu, ancak spor hekimliği fazla gelişmediği için bundan sonraki futbol yaşantısının büyük bölümünde daha dikkatli davranmaya çalıştığını, zaman zaman da sekerek oynadığını anlattı.
''Spor hekimliği artık futbolun olmazsa olmazı''
Abdullah Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da göreve geldiğinde kulüpte tek masör olduğunu, 6 yıllık çalışma döneminin ardından artık bu takımda spor hekimi, 3 fizyoterapist ve 3 masörün bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
''Bana göre spor hekimliği artık futbolun olmazsa olmazı. Milli takımdaki görevimin bugün 31'inci günü. Zamanımızın büyük bölümünü sağlık merkezi kurmak için geçiriyoruz. Sporcu sağlığı ve performansları konusunda kafa yoruyoruz. Henüz (A) Milli Takım'ı konuşmuş değiliz. Özellikle altyapılarla ilgili antrenman programını, spor hekimlerine danışarak yapıyoruz. Bunun kulüplere de yansıyacağını düşünüyoruz. Buraya da davet edildiğim anda hiç düşünmeden gelmeyi kabul ettim.''
"Riva Tesisleri şu anda atıl''[page_end]
Avcı, ''Milli takımlarda sağlık ve performans ekipleri kurmayı düşünüyorsunuz. Nasıl bir vizyon düşünüyorsunuz. Nasıl bir ekip kurmayı planlıyorsunuz'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:
''Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva Tesisleri var. Şu anda atıl vaziyette. Biz burayı yeniden hayata geçirmeye çalışıyoruz. Orada bir sporcu performans merkezi kuruyoruz. Uzmanlardan görüş alıp, proje hazırlıyoruz. Antrenman, performans ve analiz antrenörleri olacak. Bu sağlık ekipleri 14 yaş grubundan başlayıp, aynı ekiple devam edecek. Bu ekipler futbolcuların kulüpleriyle de yakın temas içinde olacak. Sağlık başta olmak üzere tüm gelişmeleri kulüplerle birlikte takip edecek. Ben kurumsallaşmaya inanan bir insanım. Özellikle kulüp yapılanmasında CEO (üst yönetici), insan kaynakları ve profesyonel spor yöneticilerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu yapı kurulursa, sporcu sağlığı anlamında da gerekli çalışmalar daha rahat yapılır.''
Ayşegül Aksoy isimli bir katılımcının yönelttiği, ''Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, bir röportajında, antrenörlük yaşantısında, 'futbolculuk dönemimde bana yapılanları ben oyuncularıma yapmayacağım' demişti. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz'' sorusu üzerine, şöyle dedi:
''Hepsi için söylemiyorum, ama bizim dönemdeki antrenörlerin yaptıklarını, bizim nesil teknik direktörler yapmıyor. Bugün bunu konuşmak belki bazı insanları rahatsız edebilir. Yöneticileri de rahatsız edebilir, ama bize yönetici ve teknik adamların yaptıklarını biz yapmamaya çalışacağız. Yeni oluşumlarla bilimden, değişimden ve dönüşümden yana olacağız. Bu konuyla ilgili her türlü bilgiden faydalanacağız.''
''Türkiye'de hangi kulüp...''
Avcı, bir katılımcının, ''1,5 yaşında oğlum var. Acaba oğlum 20 yaşına geldiğinde yine Abdullah Avcı'yı milli takımın başında görebilecek mi. Alex Ferguson örneğinde olduğu gibi... Böyle bir istikrar sağlanabilir mi'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:
''Bu konu, geçen hafta Haliç Üniversitesi'nde katıldığım bir söyleşide de soruldu. Sanıyorum Türkiye'de 6 sene bir takımı çalıştırma istikrarı yaşadığım için bu soru bana soruluyor. Ferguson, 7,5 sene başarılı olamadı. Hep kulübün yapılanması üzerine yapılacak yatırımlar üzerine çalıştı. Türkiye'de hangi kulüp, sportif başarı sağlamayan bir teknik direktörü 7,5 sene tutar? Ben, ancak Türkiye'de bazı şeylerin oturduğunu düşünüyorum. Ben kalmayabilirim, ama olumlu yaptığım projelerin üzerine yeni olumlu projeler eklenecektir diye düşünüyorum.''
Milli takımlarda 14 yaş grubu kuracaklarına da değinen Avcı, TFF'nin Türkiye genelinde olan 13 bölgesini daha yukarı çekip, antrenör sayısını artıracaklarını bildirdi.
Avcı, suni çimle ilgili bir soru üzerine de özellikle altyapılardaki oyuncuların doğal çimde oynaması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.