42. Dünya Satranç Olimpiyatı Bakü'de yapılacak

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye'de satrançın gelişimi ve dünya çapındaki mücadeleler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, 2016'da Bakü'de yapılacak 42. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda hedeflerinin ilk 10 ülke arasına girmek olduğunu bildirdi.

Tulay, yaptığı açıklamada, federasyona kayıtlı Türkiye genelinde 452 bin lisanslı sporcunun olduğunu hatırlatarak, devlet okullarında açılan satranç kulüplerindeki öğrenci sayısının 11 bini geçtiğini belirtti.

Son yıllarda özellikle genç sporcularla dünyada Türkiye'nin adını güçlü bir şekilde duyurmaya başladıklarını bildiren Tulay, haziranda 65 kişiyle katıldıkları Avrupa Okullar Şampiyonası'nda önemli bir başarıya imza attıklarını kaydetti.

Tulay, satranç denilince akla gelen ülke olan Rusya'nın 145 sporcuyla katıldığı şampiyonada 21 madalya alarak birinci olduklarını anımsatarak, "Rusya'nın önünde yer almak bizim için çok önemli başarıdır. Genç takımlar şampiyonasında 5 kişiden oluşan ekibimiz, yine ülke olarak birinci oldu ve turnuva bitmeden bir gün önce şampiyonluğumuzu ilan ettik" dedi.

A Milli düzeyindeki sporcularla 41. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda, 13'üncü ile aynı puanı almalarına rağmen 21. olduklarını kaydeden Tulay, şöyle konuştu:

"Olimpiyatları 21. sırada bitirmek de oldukça önemli bir başarı. 2016'da Bakü'de yapılacak 42. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda gönlümüz ilk 3'e girmeyi arzu ediyor ama hedefimiz ilk 10'a girmek. Bu kapasitedeyiz ve gerçekleştirecek güçteyiz. Başarılı sporcularımız var, dünyanın en iyi antrenörleriyle çalışıyoruz, güzel turnuvalar düzenliyoruz. ilk 10'a giremememiz için bir neden yok."

DÜNYADA GÜÇLÜYÜZ

Batum'da yapılan en son Avrupa Yaş Grupları Şampiyonasında 16 yaş kategorisinde Cemil Can Ali Marandi ile Avrupa şampiyonu, 10 yaşta ise Ahmet Utku Üzümcü ile Avrupa ikincisi olduklarını dile getiren Tulay, "Satrançta artık oldukça güçlü bir yerdeyiz. Uluslararası müsabakalarda kazandığımız başarılar ve uluslararası arenada kazandığımız prestij bize bu gücü veriyor" dedi.

Tulay, satrançta elde edilen başarılar sonrası Türkiye'de uluslararası şampiyonaların düzenlenmeye başlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bizim için önemli bunun yanında madalya sayımızın artmasını hedefliyoruz. Özel çalışma gruplarında yetişen çocuklarımız ailelerinin ve antrenörlerimizin desteğiyle gittikçe ilerleyen bir başarı grafiği gösteriyorlar. Bu sayının çoğalması ve dünyada ülkemizin satrançtaki başarısından daha çok bahsedilmesi bizim en büyük hedefimiz."

Satrancı sadece sportif başarı olarak görmemek gerektiğini, bu sporu Türkiye'nin her yerine yaymayı hedeflediklerini kaydeden Tulay, bu konuda ailelerden, okullardan, yerel yönetimlerden ve federasyonun ana sponsoru olan Türkiye İş Bankası'ndan büyük destek aldıklarını sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri