Bayan ciritçiler atları için destek istedi
Uşak'ta ata sporu ciridi yaşatmaya çalışan kadın sporcular, atları için arpa ve veteriner hekim desteği istiyor.
Ata sporunun yaşatılması ve tanıtılması için desteğe ihtiyaçları bulunduğunu anlatan Aysun Yılmaz, cirit sporunun her şeyden önce devamlılık istediğini, sporcuların sürekli antrenman yapması, atıyla belli bir uyumu yakalaması gerektiğini belirterek, ekonomik güçlükler nedeniyle pek çok kadın ciritçinin bu sporu bırakmak zorunda kaldığını söyledi.
Türkiye'nin tek kadın cirit takımı olduklarını, ata sporu ciridi
kadınların da erkekler kadar başarıyla oynayabileceğini
kanıtladıklarını belirten Yılmaz şöyle devam etti:
''At bakmak, onun ihtiyaçlarını karşılamak bir külfet. Bazı arkadaşlarım ekonomik sıkıntılar yüzünden at alamıyor. Biz çoğu zaman erkek sporcu arkadaşlarımızın atlarıyla müsabakalara çıkıyoruz. Bazılarımızın atları var. Ancak bunların bakımlarında zorlanıyoruz. Biz yetkililerden destek istiyoruz. Hiç olmazsa atlarımızın arpa ihtiyacını karşılasınlar ve veteriner hekim desteğinde bulunsunlar. Takım olarak amacımız cirit sporunu, Uşak'ı ve Türkiye'yi tanıtmak.''
Genellikle gösteri maçlarına çıktıklarını, kendilerin rakip bulamadıkları için erkeklerle antrenman ve maç yaptıklarını anlatan Aysun Yılmaz bir atın bakımı için ayda en az 250 lira harcanması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, hiçbir maddi destek almadan kentin tanıtımına katkı sağlayamaya çalıştıklarını kaydederek, şunları dile getirdi:
''Bugüne kadar 100'ün üzerinde kadın ciritçi yetişti. Ancak hepsi bu sporu bırakmak zorunda kaldı. Bizler de gönüllü olarak, yaptığımız masraflarla ata sporuna katkı sağlıyoruz. Erzurum'da 16 cirit takımı var ve Türkiye'nin cirit merkezi diye tanıtılıyor. Uşak'ta 45 cirit takımı olmasına rağmen, elindeki imkanı yeterince kullanamıyor. Kadınların oluşturduğu bir takıma sahip olan Uşak, ciridin avantajlarını değerlendirmeli. Kenti yönetenler tanıtım yapmak istiyorlarsa bizi daha iyi değerlendirebilirler.''