Fenerbahçe'den UEFA'ya 3 Temmuz savunması
UEFA Kulüp Finansal Kontrol Komitesi ile Fenerbahçe arasındaki yapılandırma anlaşmasının detayları geçtiğimiz gün ortaya çıktı.
Fenerbahçe yönetimi, 3 Temmuz öncesinin mali tablolarını UEFA'nın önüne koyunca, hiçbir kulübe tanınmayan 4 yıllık anlaşma kabul ettirildi.
Yöneticiler, Finansal Kontrol Komitesi ile yapılan
toplantılarda, kulübün önceki yıllarda zararda olmadığını
kanıtladı, “Bilançolar +12’lerden (12 milyon euro) bugünkü
duruma geldi. Bunun temel sebebi Avrupa kupalarına gidişimizin
haksız olarak engellenmesidir. Oluşan zararın en büyük sebebi bu
süreçtir” ifadelerini kullandılar.
UEFA Mali Fair Play Kriterleri; başabaş hesap durumu soruşturma sürecinin ardından UEFA Kulüp Finansal Kontrol Komitesi ile Fenerbahçe arasındaki yapılandırma anlaşmasının detayları geçtiğimiz gün ortaya çıktı.
Zararın kademeli olarak 30’dan 20 ve 10 milyon euroya düşürülmesinin yanı sıra transfer sınırlandırmasıyla ilgili de “UEFA A listesine dahil edilebilecek yeni oyuncu transferlerinde belirli bir sınırlandırmayı kabul etmektedir. Bu sınırlama, sezon bazında net transfer gelirlerinin (transfer gelirleri-transfer harcamaları) pozitif olması şartını içermektedir” açıklaması yapılmıştı.
4 yılın sırrı
Bu açıklamanın yanı sıra ilginç bir ayrıntı da dikkat çekti. Sarı-lacivertli kulüp önceki örneklerden farklı olarak UEFA ile daha uzun vadeli bir anlaşma yaptı. 4 yıllık anlaşma kulübün finansal açıdan kendini düzeltebilmesi için de büyük önem taşımakta. UEFA bu süreyi birçok kulüp talep etse de kolay kolay vermiyor.
Milliyet'in haberine göre; Fenerbahçe’nin 4 yıllık anlaşmayı kabul ettirmesindeki temel gerekçe ise 3 Temmuz öncesi ve sonrasındaki mali durum tablosu oldu. Yapılan toplantılarda UEFA’ya, kulübün önceki yıllarda zararda olmadığı raporlarla açıklandı.
Sarı-lacivertli yöneticiler, “Fenerbahçe’nin daha önce böyle bir zararı yoktu. Bilançolar +12’lerden (12 milyon euro) bugünkü duruma geldi. Bunun temel sebebi Avrupa kupalarına gidişimizin haksız olarak engellenmesidir. Oluşan zararın en büyük sebebi bu süreçtir” ifadelerini kullandılar.
Yöneticiler bu konuda çok ısrarcı davrandı. UEFA’nın sarı-lacivertli kulübü, süreç tam olarak tamamlamadan kupalardan men etmesinin ana unsur olduğu, hem finansal raporlar hem de örneklerle anlatılınca 4 yıllık sürede karar kılındı.
Güvence gelirler
UEFA’nın bu süreyi tanımasındaki bir diğer unsur ise kulübün yüksek gelirleri. Özellikle ciddi sponsorluk geliri elde eden kulübün doğru bir transfer politikası ile zararı azaltacağına inanılması sebebiyle diğer kulüplere tanınmayan bu uzun süre Fenerbahçe’ye tanındı. Aksi taktirde iki yılda zararın kapanması istenebilirdi. Bu da finansal açıdan kulübün fazlasıyla zorlanması anlamına gelecekti.
Anlaşma dış basında
Fenerbahçe’de UEFA ile yapılan anlaşmanın yankıları Avrupa basınında da yer aldı.
ESPN haber sitesi, sarı-lacivertli kulübün anlaşmasına geniş yer ayırarak ceza şeklinde anons etti.
Ayrıca Portekiz basını da Vitor Pereira üzerinden haberi görerek, UEFA ile olan anlaşmanın detaylarını verdi. Hollanda basınında da Van Persie öne çıkarılarak, UEFA’nın Fenerbahçe’ye kısıtlamalar getirdiği ve transfer konusunda temkinli davranmak zorunda bırakıldığı duyuruldu.
İngiliz basını da Fenerbahçe’yi, Avrupa’da kısıtlama getirilen kulüpler arasında gösterdi.