Futbol için çıkış yolunu anlattılar

Futbolda çıkış yolu kurumsal yönetim ve denetimden geçiyor.

Türkiye'deki iç denetim uygulamalarının uluslararası standartlara kavuşmasını ve iç denetim mesleğinin faaliyetlerini mükemmelliğe taşımayı hedefleyen Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) 15'inci İç Denetim Kongresini 17 Ekim Pazartesi günü Swissotel'de düzenledi. Bu yıl kongrenin önemli konularından birini de "Futbolda Kurumsal Yönetim ve Denetim" başlığı oluşturdu. 
 
 
Futbolda kurumsal yönetim nedir ve neden ihtiyaç var, Türkiye'deki uygulamalarla ilgili eksiklikler, Türkiye ve yurtdışından iyi uygulama örnekleri ve önerilerin ele alındığı oturumun başkanlığını Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cüneyt Sezgin yaptı.  
 
 
Panele Şekerbank Murahhas Azası ve Türkiye Futbol Federasyonu Eski Üyesi Erdal Batmaz, TFF Kulüp Lisans Kurulu Başkanvekili R.Bülent Tarhan, spor yazarı Atilla Gökçe, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Çalışma Grubu Başkanı Dorukhan Acar, FIFA ve Süper Lig Hakemi, Ekonomi Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Bülent Yıldırım konuşmacı olarak katıldı. 

 
Dorukhan Acar, büyüyen futbol ekonomisinde ücret giderleri ile sportif başarı arasında güçlü bir ilişki olduğunu ancak aynı ilişkinin sportif başarı ile finansal başarı arasında olmadığını söyledi. Türkiye'de spor kulüplerinin gelir ve gider yönetimlerini iyi yapamadığını söyleyerek kulüp yöneticileri için kurumsal yönetim ve iç denetim ilkelerinin rehber olması gerektiğinin belirtti.
Günümüzde futbol ve taraftar ilişkisinin değiştiğini belirten Erdal Batmaz, bugünün spor dünyasında endüstriyel futbol kurallarının geçerli olmaya başladığını, taraftarların da artık müşteri olarak görüldüğünü söyledi. Şirketleşme modeline öncülük eden İngiltere'nin bu modelden vazgeçmeye başladığının altını çizen Batmaz, günümüz koşullarında kulüplerinin borsada yer almasının sağlıklı olmadığını vurguladı.  
 
Türk futbolunda kurumsal yönetim sorunları olduğunu belirterek bunlar içerisinde en önemlilerinin,

· Kontrolsüz transfer harcamaları,
· Yetersiz kulüp tesisleri
· Kulüplerin artan borçları
· Stadlardaki eksiklikler
· Sportif altyapı eksiklikleri
· Yanlış şirketleşme ve halka arzın yarattığı sorunlar
· Örgütlenme sorunları (Yetersiz kalan dernekler kanunu)
· Siyasi ve kurumsal etki
· Uzun dönemli planlamanın olmaması
· Finansal yönetim eksikliği olduğunu söyledi. 

Bülent Yıldırım sporda hiçbir başarının tesadüf olmadığını belirterek yurtdışında görev aldığı organizasyonlardan verdiği örneklerle yeşil sahadaki çimin kalitesinin, soyunma odası ve koridorların kurumsallaşmanın aslında aynası olduğunu belirtti. Günümüzde giyilen formaların kalitesinin bile farklı olduğunu sözlerine ekledi.

Kulüp lisans sistemi hakkında bilgi veren Bülent Tarhan ise bu sistemin bir kurumsallaşma aracı olduğunu söyledi. Tarhan, Türkiye Futbol Federasyonu olarak UEFA'nın önerilerini aldıklarını, kulüplerle toplantılar düzenleyerek sistemin detaylarını paylaştıklarını belirtti. Bülent Tarhan UEFA'nın çok önem verdiği Kulüp lisans sisteminin kulüpler tarafından benimsendiğinin altını çizdi.

Futbolda artık atılan ve yenilen her golün parasal bir karşılığı olduğunu söyleyen Atilla Gökçe sporun içine olimpizm ilkelerinin koyulmaması durumunda spor olmaktan çıkacağını, spor dallarının bizi birleştiren değil bölen bir unsur haline geleceğini söyledi. Türkiye'de denetim eksikliği nedeniyle kurumsal yapıların oluşamadığını ve bunun da altyapılara kadar uzandığını belirten Gökçe futbol ekonomisinin futbola olan aşkı öldürmeye başladığını belirtti.

Günün Önemli Haberleri