Futbolda şike davası yeniden başlıyor
"Futbolda şike" davası kapsamında aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 6 sanık yeniden yargılanacak.
Şike davası kapsamında yeniden yargılanma kararı verilen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile beraber 6 kişi bugün hakim karşısına çıktı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar Aziz Yıldırım, Ahmet Çelebi, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Olgun Peker ve Abdullah Başak ile avukatları hazır bulundu. Başka suçtan cezaevinde tutuklu bulunan Selim Kımıl da telekonferans yöntemiyle duruşma salonununa görüntülü olarak bağlandı. Duruşma salonunda yoğun talep nedeniyle kapı önünde kısa süreli izdiham yaşandı. Birçok kişi duruşmayı izlemek için salona giremedi. Duruşmaya Celal Doğan ve eski futbolculardan Ogün Altıparmak da izleyici olarak katıldı.
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında
bulunduğu 6 sanığın Şike davası kapsamında yeniden yargılanmasına
başlandığı Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önüne gelmek
isteyen Trabzonspor taraftarına polis müdahale etti.
Trabzonspor'un talebine ret, Aziz Yıldırım'dan beraat talebi
Trabzonspor'un avukatları yeniden görülen "Futbolda Şike" davasında "reddi hakim" talebinde bulundu. Trabzonspor'un avukatlarının yeniden görülen "Futbolda Şike" davasında yaptığı "reddi hakim" talebi reddedildi.
Yeniden yargılandığı davanın ilk duruşmasında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım savunmasını yaptı. Yıldırım beraatini talep etti.
Arbede çıktıMetrobüs durağının bulunduğu bölümde önlem alan polis ile açıklama yapmak için adliye önüne ilerlemeye çalışan Trabzonspor taraftarları arasında arbede çıktı.
Bu arada adliye önünde polis barikatını aşmayı başaran bazı Trabzonspor taraftarlarıyla birkaç Fenerbahçeli taraftar arasında kavga yaşandı. Yumruklu kavgayı araya giren polisler önledi. 2 kişi gözaltına alındı.
METROBÜSTE GÖZALTI
Adliye önünde açıklama yapmak istediklerini söyleyen Trabzonspor taraftarı uzun süre polise direndi. Polis tarafından Metrobüs üst geçidine çıkarılan taraftarlardan bazıları o sırada tek başına Adliyeye gelen Fenerbahçe formalı bir taraftarla tartıştı. Trabzonspor taraftarları Polisin Fenerbahçeli taraftara da engel olmasını istedi. Bu sırada 2 Trabzonspor taraftarı Fenerbahçeli gencin formasını yırttı. Ardından da saldırdı. Araya giren Spor Polisi ekipleri saldırıda bulunan kişileri gözaltına aldı. Bölgede polisin aldığı önlemler devam ediyor.
Adliye koridorunda görüntülendi
Şike Davası kapsamında yeniden yargılanan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, bugünkü duruşma arasında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın koridorlarında görüntülendi.
Aziz Yıldırım, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya saat 17.00 sıralarında ara verildiği sırada, Adliyenin koridoruna çıkarak, avukatları ve bazı vatandaşlarla ayak üstü sohbet etti.
Yıldırım, bu sırada çevredeki meraklı vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmada ilk olarak sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespitinde ardından söz alan Trabzonspor Kulübü avukatlarından Hakan Orhan mahkeme heyetinin "Yeniden yargılama kararının hukuksuz olduğu ve heyetin tarafsız olmadığı" iddiasıyla reddini talep etti. Savcı Abdullah Mirza Coşkun ise bu talebin reddine karar verilmesini istedi. Aziz Yıldırım'ın avukatı Deniz Tolga Aytöre ise, reddi heyet talebinin hukuki olmadığını, siyasi olduğunu belirtti. Aytöre, bu talebin davayı uzatmaktan başka bir amaç taşımadığını ifade etti. Duruşmaya verilen kısa aradan sonra heyet bu talebi reddetti.
4 SAYFA YAZILI SAVUNMA VERDİ
Kararın ardından ilk olarak savunma yapmak üzere Aziz Yıldırım'a söz verildi. Yıldırım 4 sayfadan oluşan yazılı savunmasını heyete sundu. Sözlü savunmasında ise Aziz Yıldırım, yeniden yargılama kararı nedeniyle mahkemeye teşekkür etti. Yıldırım, Trabzonspor avukatlarının Mahmut Uslu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden yargılama konusunda söz verdiğini söylediğini belirttiklerini hatırlattı. Uslu'nun Erdoğan ile böyle bir görüşmesi ve açıklaması bulunmadığını belirten Yıldırım, Erdoğan'ın yargılama sürecine müdahil olmadığını, Trabzonspor Başkanı'nın ise mitinglerde Erdoğan'ın yanında yer aldığını ifade etti. Yıldırım, kulüpler toplantısında Trabzonspor Başkanının, 'Eğer Erdoğan'dan randevu isterseniz ben alırım' dediğini ileri sürdü. Yargıyı etkileme söz konusuysa bunun Trabzonspor tarafından yapıldığını ileri sürdü.
YILDIRIM TS AVUKATLARIYLA TARTIŞTI
Bu ifadeler üzerine Trabzonspor avukatları itiraz etti ve mahkeme başkanından müdahale etmesini istedi. Yıldırım ise "Dinle, dinle" diyerek Trabzonspor avukatlarına tepki gösterdi. Trabzonspor avukatları da bunun üzerine sanığın kendilerine bu şekilde konuşamayacağını, sadece iddialarla ilgili savunmasını yapması gerektiğini belirtti. Taraflar arasında tartışma bir süre devam etti. Yıldırım, "Biz bu sürece operasyon diyoruz, onlar da ne diyorlasa çıksın söylesinler" diye konuştu. Gözaltındayken hastaneye gittiğini belirten Yıldırım, 4 gün dolduğu için serbest kaldığını ancak bunun kendisine bildirilmediğini söyledi. Yıldırım, "Ben serbest kalınca bir devlet büyüğü, 'Böyle olmayacaktı, tutuklanacaktı' ifadelerini kullanmış. Sonra tekrar gözaltı kararı verildi" diye konuştu.
"YASA UYGULANMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE DİNLEMEYE BAŞLAMIŞLAR"
Polis fezlekesinde 70 sayfa Ergenekon sanığı Sedat Peker'den bahsedildiğini kaydeden Aziz Yıldırım, Mecnun Otyakmaz ve Olgun Peker'in Sedat Peker ile ilişkili olduğunu, buradan da kendisinin Ergenekon'a bağlanmak istendiğini savundu. Bu olmayınca 2010 yılında şike yasasının çıkarıldığını ve 2011'de uygulanmaya başlandığını belirten Yıldırım, "Beni yasa uygulanmaya başlamadan önce dinlemeye başlamışlar. Yasadan sonra örgütten dinlemeye başlıyorlar" dedi. Yıldırım, Metris'te avukatlarıyla görüşmelerinin polis dinleme aracıyla dinlendiklerini de ileri sürdü.
"BU DAVASADECE ŞİKE DAVASI DEĞİL..."
"Bu dava sadece şike davası değil asıl mesele memleket elden gidiyor" diyen Yıldırım, "Türkiye Cumhuriyeti tek bir devlettir. Başka bir devlet kurulmak istenmesine biz her zaman bunun karşısındayız. Nasıl diğer Oda Tv, Balyoz, Ergenekon davalarında olduğu gibi bu dava da bir operasyondur. Son 7-8 yıla yönelik bir yargılama. Siz buna ışık tuttunuz. Ölenler oldu. Bunları yapanlar hesabını verecek. Sizin bu davada vereceğiniz beraat kararı buradaki vatansever insanların itibarı değil, memleketin itibarı için gereklidir" diye konuştu. Duruşma diğer sanıkların ifadesiyle devam ediyor.
Davanın geçmişi
Kapatılan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkındaki kararının temyiz incelemesini 17 Ocak'ta tamamlayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında verilen hapis cezalarını onadı.
Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin verdiği onama kararına itiraz eden Yıldırım'ın avukatları, şike davasında "adil yargılanma hakkının ve doğal hakim ilkesinin ihlal edildiği" iddiasıyla 14 Şubat 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yargıtay'ın "bozma" ve "onama" kararları verdiği dava dosyaları, 2 Mayıs 2014'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Aziz Yıldırım'ın avukatları, mahkemeye başvurarak yeniden yargılanma talep ederken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 7 Haziran 2014'te talebe ilişkin verdiği mütalaada, Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi bakımından yargılamanın yenilenmesine karar verilmesini istedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların yaptığı başvuru üzerine 23 Haziran 2014'te verdiği kararla hakkındaki hüküm Yargıtay tarafından onanan, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 6 kişinin yeniden yargılanmasına ve infaz işlemlerinin geri bırakılmasına hükmetti.
Üst mahkeme sayılan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de 29 Eylül 2014'te, Trabzonspor ve Bucaspor kulüplerin 6 sanığın yeniden yargılanması kararına yaptığı itirazı reddederek, bu kişilerle ilgili davanın yeniden görülmesini kararlaştırdı.
9 SORUDA YENİDEN YARGILAMA
1-Bu dava 3 Temmuz şike davasının sil baştan görülmesi
anlamına mı geliyor?
Evet, eski Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama
silbaştan görülecek.
2- Sanıklar tapelerin hukuki olmadığına dair en büyük
dayanağı nedir?
Sanıklar, tapelerin hukuksuzluğuna en büyük dayanak olarak,
yolsuzluk iddiasıyla gerçekleştirilen ancak hükümetin 'Parelel
örgüt operasyonu' olarak nitelendirdiği 17 ve 25 Aralık
operasyonlarını delil gösterecek.
3-Tapelere dair karar davanın kaderini nasıl
etkileyecek?
Tapeler tek başına delil olamayacağı için başka delil olup
olmadığına bakılacak. Müdahil taraf fiziki takipleri de delil
olarak ortaya sürerse, mahkeme bunların tapelerle örtüşüp
örtüşmediğine bakacak.
4- Müdahil olan Trabzonspor nasıl strateji
izleyecek?
Trabzonspor, yeniden yargılamanın hukuka aykırı olduğu tezini
ortaya atacak. Ayrıca dosyada yeniden yargılamayı gerektirecek
sahteliği ortaya çıkan delil olmadığını, kumpas iddiasının da
yeniden yargılama kararı veren mahkemece reddedildiğini
vurgulayacak. Ayrıca yeniden yargılamayı yapacak olan 13. Ağır Ceza
Mahkemesi Başkanı Metin Tamirci'nin Çarşı davasında tapelerin
geçersiz sayılması talebini "Kararımızı daha sonra vereceğiz"
dediği de hatırlatılacak.
5- Aziz Yıldırım'ın 3 Temmuz sürecinde rol oynayan savcı
ve hakim dahil tüm yetkililer hakkında açtığı dava kabul edilirse
ne olur?
İki dava birleştirilir ve Yıldırım'ın eli çok daha güçlenir.
6- Eski davada beraat eden Trabzonspor yöneticileri bu
davada sanık olabilir mi?
Olabilir ancak bunun için Aziz Yıldırım ve diğer 5 sanığın yeni ve
somut bir delil ortaya koyması şartı.
7- Yeniden yargılama sonunda ne tür kararlar
çıkabilir?
Üç karar çıkabilir. 1-Daha önce verilen kararın aynısı çıkabilir.
2-Sanıklar örgütten suçsuz bulunup, şike ve teşvikten tekrar suçlu
bulunabilir. 3-Sanıklar tüm suçlardan beraat edebilir.
8- Yıldırım beraat ederse TFF'nin verdiği kararlar
değişir mi?
Hayır değişmez. Sportif yargılamanın işleyişi farklı. Buna karşın
Yıldırım ve kulübü devlete karşı tazminat davaları açabilir.
9- Yeniden yargılama ne kadar sürer?
Kesin bir tarih olmamakla birlikte 5 ayda sonuçlanan eski davadan
daha uzun bir süreye yayılma ihtimali bulunuyor.