Geleceğin satranç ustaları yetişiyor
Çanakkale'de düzenlenen Türkiye Satranç Federasyonu Altyapı Geliştirme Grubu Yıldızlar Satranç Kampı'nda geleceğin satranççıları yetiştiriliyor.
Satranç Federasyonu Altyapı Geliştirme Grubu Başkanı ve milli antrenör Hakan Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Satranç Federasyonunun yaş gruplarına yönelik bu tür kamplarının 10 yıldır sürdüğünü söyledi.
Bu yıl Türkiye yaş grupları şampiyonasını farklı bir yapıda gerçekleştirmeleri nedeniyle, 13-18 yaş arasındaki sporculara yönelik kampI illerdeki faaliyetleri göz önüne alarak yaptıklarını ifade eden Erdoğan, ''5 gün sürecek kampa 21 ilden 70 sporcu katılıyor'' dedi.
Kampa katılacak sporcuları belirlemek için Temmuz ayı sonunda bir eleme yaptıklarını, elemelerden geçen en iyi satranççıların Çanakkale'deki kampa katıldığını dile getiren Erdoğan, ''Kampta, ilk önce turnuvalarda yakından takip edemediğimiz sporcularımızın turnuva ortamındaki davranış özelliklerini gözlemliyoruz. Çünkü davranış bizim için çok önemli. Hepsinin centilmen ve sportmen olarak yetişmelerine ve oynamalarına önem veriyoruz. Çünkü ileride bizi uluslararası alanda temsil edecekler. Varsa hatalarını düzeltmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
Erdoğan, kamp süresince sporculara teknik anlamda destek vereceklerine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
''Çocukların yıl içinde oynadığı maçların analiziyle gelişimlerini görmeye çalışıyoruz. İmkanlar doğrultusunda olan bir kamp. Kamp sayısı belki ilerleyen yıllarda daha da artacak. Türkiye'de alt yapıdan oldukça yetenekli sporcular geliyor. Fakat Türkiye'de sporun genel sorunu olan eğitim sistemindeki sıkıntılar satranç sporcularını da olumsuz etkiliyor. Bu konuda satranç bir anlamda avantajlı, bir anlamda ise dezavantajlı bir spor. Kendi kendinize çalışabilirsiniz ama bu çok fazla olmuyor. Satranç antrenör desteğiyle ilerleyen bir spor. Milli düzeyde de yılda bir kez genel kamp, 2 kez de bölgesel kamp yapmaya çalışıyoruz ama bölgesel kampların düzenlenmesi genelde okul zamanlarına denk geliyor. En büyük sıkıntımız çocukların kamp sonrası evlerine döndükten sonra beklentimiz oranında çalışmaması. Çocukların başarıları geliyor. Bu kampa yaş grubu milli havuzu diyoruz. Bunun haricinde ilerlemiş, başarıları olan sporcuların çalışma programları ayrı. Buradaki çalışmaların ardından belirli bir düzeye gelmiş sporcularımızı ayrıca değerlendiriyoruz. Bu kamplar görev alan milli antrenörlerin yetişmesi konusunda önem taşıyor. Türkiye'de satranca çok büyük ilgi var.''