Gençlik Olimpik Oyunları başlıyor
Trabzon'un ev sahipliğinde düzenlenecek 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF) yarın akşam başlayacak.
Hüseyin Avni Aker Stadı'nda Anadolu Ateşi Dans Grubu'nun yer alacağı açılış töreniyle başlayacak olan EYOF, 29 Temmuz Cuma günü sona erecek.
2007 yılında Karadeniz Oyunları'nın gerçekleştiği Trabzon'da, 4
yıl sonra Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları ile bir büyük
organizasyona daha imza atılmış olacak.
Uluslararası Olimpiyat Komiteleri Başkanı Jacgues Rogge tarafından Avrupalı genç sporcuların dostluk, kardeşlik, fair-play, hoşgörü ve barış ruhuyla bir araya gelmeleri amacıyla gerçekleştirilen Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda, 49 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 sporcu madalya mücadelesi verecek.
Her geçen yıl giderek önem kazanan ve ilgi duyulan sportif bir organizasyon olan oyunlara Avrupa ülkelerinin 14-17 yaş grubundaki sporcular katılıyor.
9 Eylül 2005 tarihinde oyunları Trabzon'da organize etmek üzere resmen başvuran Türkiye, 9 Aralık 2006'da yapılan Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) Genel Kurulunda 4 ülke ile yarışarak bu organizasyona ev sahipliği yapma hakkı elde etmişti.
İlk olarak 1991 yılında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen EYOF, 1993 yılında Valkenswaard (Hollanda), 1995 yılında Bath (İngiltere), 1997 yılında Lizbon (Portekiz), 1999 yılında Esbjerg (Danimarka), 2001 yılında Murcia (İspanya), 2003 yılında Paris (Fransa), 2005 yılında Lignano Sabbiadoro (İtalya), 2007 yılında Belgrad (Sırbistan), 2009 yılında da Tampere (Finlandiya) olmak üzere bugüne dek 10 ülkede gerçekleştirildi.
-EN FAZLA SPORCU TÜRKİYE'DEN-
Oyunlara, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Andorra, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Makedonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Letonya, Lihteştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Monaco, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Ukrayna olmak üzere 49 ülkeden sporcu katılacak.
Basketbol, hentbol, voleybol, atletizm, bisiklet, judo, tenis, yüzme ve jimnastik olmak üzere 9 branşta gerçekleştirilecek oyunlarda en fazla sporcuyla mücadele eden ülke olma özeliğini de ev sahibi Türkiye taşıyacak.
Oyunlara 72'si erkek, 68'i kız olmak üzere 140 sporcuyla tüm branşlarda katılarak en fazla sporcu sayısına sahip olan Türkiye'nin ardından toplam 114 sporcu ile Rusya ikinci, 100 sporcuyla Sırbistan ise üçüncü sırada yer alıyor.
Andorra, Malta ve Monaco, 11. Avrupa Gençlik ve Olimpik Oyunları'nda en az sporcuyla Trabzon'a gelen ülkeler oldu. Söz konusu ülkeleri EYOF Trabzon 2011'de 2'şer sporcu temsil edilecek.
-TÜRKİYE'NİN SPORCU SAYILARI-
Oyunlarda en fazla sporcuyla katılacak olan Türkiye'nin branşlardaki sporcu sayıları şöyle:
Branş Erkek Kız Toplam
----------------------------------------------------------------------------------
Atletizm 12 12 24
Basketbol 12 12 24
Bisiklet 3 - 3
Jimnastik 3 3 6
Hentbol 15 15 30
Judo 6 6 12
Tenis 2 2 4
Voleybol 12 12 24
Yüzme 7 6 13
Genel Toplam 72 68 140
-EN BAŞARILISI RUSYA-
Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları tarihinin en başarılı ülkesi olan Rusya, bugüne kadar katıldığı 9 organizasyonda toplam 317 madalya kazandı. 1997 Lizbon, Rusya'nın oyunlar tarihinde en fazla madalya kazandığı organizasyon olarak kayıtlara geçti. Rusya, bu oyunlarda 18 altın, 13 gümüş ve 11 bronz olmak üzere toplamda 42 madalya alarak büyük bir başarıya imza attı.
EYOF tarihinde en fazla madalya kazanan ülkeler sıralamasında ikinciliği 250 madalya ile İngiltere aldı. Oyunlar tarihindeki en büyük başarısını 1995 Bath'ta elde eden İngiltere, bu oyunlarda 38 madalya kazandı.
Madalya kazanımında üçüncü sırayı ise Fransa aldı. Oyunlar tarihi boyunca 173 madalya alan Fransa, en fazla madalyayı 1993 Brüksel'de elde etti. Fransız sporcular bu oyunlarda toplam 31 madalyanın sahibi oldu.
Türkiye ise bugüne kadar katıldığı 8 organizasyonda 33 madalya kazandı ve oyunlar tarihinde madalya kazanan 44 ülke arasında 25. sırayı aldı.
Türkiye'nin kazandığı madalyaların 10'u altın, 9'u gümüş ve 14'ü ise bronz oldu. Son organizasyon 2009 Tampere'de Türkiye oyunlar tarihinde en fazla madalyayı topladı. Tampere'de yapılan organizasyonda 4 altın, 1 gümüş ve 6 bronz olmak üzere toplamda 11 madalya kazanıldı.
-11 SPOR TESİSİNDE YAPILACAK-
24-29 Temmuz tarihlerinde 9 branşta gerçekleştirilecek oyunlarda 11 spor tesisinden yararlanılacak.
Oyunlar için 7 bin 500 kişilik Hayri Gür Spor Salonu (erkekler basketbol), Türkiye'nin açılır kapanır ilk yüzme havuzu, Türkiye'nin ilk jimnastik salonu, 4 bin 500 kişilik seyirci kapasiteli ana kort ile birlikte toplam 16 kortluk tenis kompleksi, 7 bin 200 kişilik atletizm sahası tribünleri ve Arsin Spor Salonu (kızlar voleybol) olmak üzere 6 spor tesisinin yanı sıra Olimpiyat Köyü ve Medya Merkezi yapıldı.
Bu tesislerin yanı sıra Karadeniz Oyunları'nda yapılan 1000 kişi kapasiteli Of Spor Salonu'nda judo müsabakaları, 500 kişilik kapasiteli Araklı Spor Salonu'nda erkekler voleybol müsabakaları, 1000 kişilik Vakfıkebir Spor Salonu'nda erkekler hentbol karşılaşmaları, 500 seyircili Çarşıbaşı Spor Salonu'nda da kızlar hentbol müsabakaları yapılacak.
Ayrıca 1200 seyirci kapasiteli 19 Mayıs Spor Salonu'nda da kızlar basketbol maçları oynanacak. Oyunların açılış ve kapanış törenleri ise Hüseyin Avni Aker Stadı'nda yapılacak.
-OLİMPİYAT KÖYÜ VE BASIN MERKEZİ-
Olimpiyat köyü, Türkiye'nin kuruluş bakımından 4. üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kampüsü içinde Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından inşa edildi.
2 bin 350 yatak kapasiteli odalarda tek, çift ve üç kişilik odalar yer alıyor. 3 bin kişilik yemekhanesi bulunan olimpiyat köyünde, odalarda tv, mini buzdolabı, internet bulunuyor. Çamaşırhane, sinema salonu, kafeterya, internet odaları, döviz büroları, toplantı salonları da köyde yer alıyor.
Olimpiyat köyü olarak kullanılacak ikinci alan ise eski yurt binalarının yeniden revize edilmesiyle oluşturuldu. KTÜ kampüsü içinde yer alan bu bölümde bin 350 sporcu ve idareci konaklayacak.
Ayrıca, Trabzonspor tesisleri yanında 4 katlı olarak inşa edilen medya merkezi de 9 ayda tamamlandı.
-MASKOT HAMSİ, LOGO DA HAMSİ FİGÜRÜ-
Oyunların beş ana renginin kullanıldığı logoda ''mavi'' denizi, ''yeşil'' doğal yaşamı, ''kırmızı ve sarı'' olimpiyat ateşini, iç içe geçmiş beş halka ise olimpiyat halkalarını ve olimpiyatların ilk yapıldığı stadyumun mimari yapısını simgeliyor.
Ortadan yükselen kırmızı ve sarı renklerdeki biçim aşağıya uzanan şekliyle birlikte Karadeniz yöresinin ünlü meyvesi fındığı ve olimpiyat ateşini sembolize ediyor. Yeşil figür ise Karadeniz'in sembolü hamsi balığını ifade ediyor. Kırmızı ve sarı renkli yukarıya yükselen alev sembolüne sağ altta hamsi balığı eşlik ediyor.
Olimpiyadın maskotu ise hamsi. Hamsinin, sadece balık değil, Karadeniz'in, özellikle de Trabzon insanının hayatıyla özdeşleşmiş bir simge olduğu, bu nedenle açılan yarışmayla hamsinin oyunların maskotu olarak belirlendiği belirtiliyor.