Gezi Parkı olayları <font color='#FF0000'>2020'yi etkiler mi?</font>
2020 olimpiyatlarını aday kentler İstanbul, Madrid ve Tokyo. Peki adaylık sürecinde en çok tartışılan konular neydi?
İSTANBUL: Bütçe büyüklüğü ve bu minvalde yapılması gereken tesislerin ve projelerin fazlalığı, Gezi Parkı olayları, İstanbul'un tarihi ve devasa bir şehir olmasıyla alakalı olarak kentsel dönüşüm projelerinin yaratacağı etkiler, Olimpiyat Oyunları adaylığının yan projeleri olan 3. Köprü ve 3. Havalimanının çevreye ve şehrin dokusunda yaratacağı etkiler, Suriye'deki olaylar üzerine ortaya çıkan güvenlik endişeleri listelenebilir. Ayrıca Türkiye'deki seyircinin Olimpik sporlara olan ilgi ve izleme kültürü açısından öngörülen zayıflığı... Bu yolda oluşturulması gereken bir ulusal spor politikasının ve kültürünün gerekliliği...
MADRİD: Madrid'in adaylığı sürecinde en çok
tartışılan konu maliyetlerdi. Buna karşın, kamuoyunda konuyla
ilgili hararetli tartışmalar olduğu söylenemez. Madrid'in Olimpiyat
Oyunları'na ev sahipliği yapmasına muhalefet de oldukça düşük.
TOKYO: İki yıl önceki deprem ve tsunami
felaketlerinden, ayrıca nükleer faciadan sonra, hükümetin
olimpiyatlarla ilgilenmek yerine bu felaketlerin yaralarını sarmaya
ve nükleer santrallerin güvenliğine odaklanması gerektiği yönünde
tartışmalar söz konusu oldu. Diğer yandan, Olimpiyatlar'a ev
sahipliği yapmanın Japon ekonomisini canlandırması da bekleniyor.
Kişisel kanaatim, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği
yapma hakkı kazanırsa, uluslararası medyanın dikkatini daha çok
üzerine çekecektir ve bu da hükümeti mevcut sorunların çözümü
konusunda daha çok çaba sarfetmeye zorlayacaktır. Oyunlar,
Japonya'nın nükleer facianın açtığı yaraları sarmasına yardımcı
olacaktır.
Şansı ne kadar görülüyor? Avantajları ve dezavatantajları ne?
İSTANBUL: İlk başlarda şansı daha fazla gözüken İstanbul, son haftalarda Madrid ve Tokyo'nun gerisinde sayılıyor. Fakat bu konuda yakın bir yarış olacağı, en az İstanbul kadar diğer aday kentlerin de zaafları olduğu düşünülüyor. Çok ufak farkların şehirleri oylamada ayıracağı konuşuluyor. İstanbul'un başlıca avantajları: İlk defa Müslüman nüfusun yoğun olduğu bir ülkenin ve kültürlerin buluştuğu bir kentin Olimpiyat düzenleme ihtimali; ekonomik olarak gelişen ve büyüyen bir ülke olarak Türkiye'nin yatırımcıların ilgisini çekmesi ve büyük halk desteği. İstanbul'un başlıca dezavantajları ise şöyle: Şehrin altyapı eksiklikleri, ulaşım sorunları ve tesislerin çok büyük bölümünün daha inşa edilecek olması; son yıllarda Olimpiyat'ı alan kentlerin öngörülen bütçelerin çok ötesine geçmesi ve bilhassa Rio'nun yaşadığı sıkıntıların İstanbul için kötü örnek olması; son dönemde yaşanan doping olaylarının yaratacağı etki; futbolda yaşanan şike davalarının sancıları; Gezi Parkı olaylarında polisin kullandığı orantısız şiddetin bıraktığı izler ve Suriye'deki son gelişmelerin yarattığı güvenlik endişeleri; 3. köprü ve 3. havaalanı inşaat projelerinin yaratacağı çevre tahribatının göz önüne alınabilecek olması; son dönemde hükümetin "kadınlar ve erkekler için iki ayrı havuz yapılacak" gibi Olimpik ruha ve geleneğe pek uymayan söylemleri ve bu görüşü destekleyen türdeki kararlarının yarattığı olumsuz hava; dış politikada son dönemde bazı ülkelerle yaşanan gerginlikler.
MADRİD: Madrid kendisini, üç aday arasında en şanslı şehir olarak görüyor. Ancak son olimpiyatları Rio de Janeiro'ya kaptırmasının ardından yaşadığı şok nedeniyle temkinli bir tutum takınıyor.
TOKYO: İstanbul ve Madrid kuşkusuz çok güçlü rakipler, ancak Tokyo'nun Olimpiyat Oyunları'nın ev sahibi olma hakkını kazanması bu kez kuvvetle muhtemel. Uluslararası spor müsabakalarını ağırlama konusunda engin bir birikimi ve sağlam altyapısı var. Olimpiyat Oyunları için takvim sıkışık ve zorlu olsa da planları zamanında hayata geçirme gücüne sahip. Tabii ki Japonya'da her zaman bir deprem tehdidi var. Ancak tüm binalar depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor ve ülke depremlere son derece hazırlıklı.
Kamuoyunun desteği ne oranda?
İSTANBUL: Kamuoyu'nun desteği araştırmalarda yüksek gözüküyor. İstanbul'da %83 destek olduğu söyleniyordu, ancak son basın toplantısında Hasan Arat bu oranın %94'e ulaştığını belirtti. Fakat bazı farklı görüşler de var. Bilhassa Olimpiyat Oyunları'nın alınmasının şehre yaratacağı etki bakımından endişeli insanlar mevcut. Çünkü bunun sadece spor alanlarının inşa edileceği değil aynı zamanda İstanbul'un tüm dokusunu değiştirecek bir dev inşaat projesi olacağı söyleniyor.
MADRİD: Ağustos ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, İspanyol halkının yüzde 91'i Madrid'in Olimpiyat Oyunları'na adaylığını destekliyor.
TOKYO: Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2020 Değerlendirme Komisyonu Raporu'na göre, Tokyo'da halkın oyunlara desteği yüzde 70 civarında. 2016 oyunlarına adaylığını koyduğunda, bu oran yüzde 14 daha gerideydi. Yüzde 70 diğer rakiplere kıyasla düşük bir oran... Ancak Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptırdığı ankete göre, halkın yüzde 92'si Japonya'nın Olimpiyatlar gibi büyük uluslararası spor müsabakalarına ev sahipliği yapmasını destekliyor.
2020 Olimpiyatları için muhteşem tesisler |
Kaç kere aday oldular? Geçmiş adaylıklarda maliyet neydi? |
Erdoğan'a şok 2020 protestosu |
Şimdiye dek ne kadar harcandı? Bütçe ne? |
Lobi için heyet kimlerden oluşuyor? |
Bahislerde kim önde? |
Türkiye'nin sunumuna ilk tepkiler! |
Erdoğan'a prensin sorduğu soru |
Ajanslara göre 2020 Olimpiyatları kimin
olacak? |
Reuters'ın gözünden İstanbul |
2020 Olimpiyatları'nda oylama nasıl oldu? |
İşte 2020 Olimpiyat tanıtım klipleri |