İlk günde 3 Türkiye rekoru
"Athletics İstanbul" Uluslararası Salon Atletizm Şampiyonası yapıldı.
Türkiye Atletizm Federasyonu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ'nin iş birliğiyle ilki organize edilen "Athletics İstanbul" Uluslararası Salon Atletizm Şampiyonası yapıldı.
Ataköy'deki Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu'nda
gerçekleştirilen organizasyona Türkiye, Yunanistan, Romanya,
Bulgaristan, Litvanya, Ermenistan, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova,
İtalya, İsrail, Azerbaycan, Arnavutluk ve Slovakya'dan 64 kadın ve
91 erkek olmak üzere toplam 155 atlet katıldı.
Organizasyonda 3 salon atletizm Türkiye rekoru kırıldı. Sırıkla atlamada geçen hafta 4.22 metreyle rekor kıran Demet Parlak, derecesini 4.25'e çıkararak, kendi rekorunu geliştirdi. Gülle atmada olimpiyat kotası alan Emel Dereli, 18.07 metreyle kendisine ait olan 23 yaş altı Türkiye rekorunu 18.36'ya taşıdı.
Milli atletler, erkeklerde 2 altın, 4 gümüş ve 1 bronz, kadınlarda ise 3 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya aldı. Türkiye, organizasyonu toplam 5 altın, 6 gümüş ve 2 bronz madalyayla tamamladı.
Erkekler 400 metrede Yavuz Can, 46.20'lik derecesiyle Türkiye rekoru kırarak, altın madalyaya uzandı.
Erkekler 4x100 metrede mücadele eden Fahri̇ Arsoy, Eni̇s Ünsal, Abdullah Tütünci̇ ve Buğrahan Kocabeyoğlu'ndan oluşan Türk Milli Takımı, 3.19.32'lik derecesiyle altın madalya kazandı.
Erkekler 60 metre engellide Mustafa Güneş 7.98, 400 metrede Batuhan Altıntaş ise 46.93, bin 500 metrede Levent Ateş 3.46.73, uzun atlamada Muammer Demir, 7.60'lık derecesiyle gümüş madalya alan atletler oldu. Sırıkla atlamada ise 4.85 metreye çıkan Hasan Birinci, bronz madalyada kaldı.
Kadınlar sırıkla atlamada 4.25'lik derecesiyle Türkiye rekoru kıran Demet Parlak, altın madalya alırken, 4 metrede kalan Buse Arıkazan gümüş madalyanın sahibi oldu.
Gülle atmada tek yarışan Emel Dereli, 18.36'lık derecesiyle altın madalya aldı.
Milli atlet İlkay Avcı, kadınlar 60 metre engellide 8.63'lük derecesiyle gümüş madalyaya uzandı. Kadınlar yüksek atlamada milli atlet Burcu Yüksel 1.85'lik derecesiyle altın madalya elde ederken, Rümeysa Ökdem 1.73'lük derecesiyle bronz madalyada kaldı.
- Çintimar: "Doping alan sporcunun tek bir amacı vardır, o da ülkeye ihanettir"
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Türkiye'nin dopingle mücadeleyi dünyada en hızlı gerçekleştiren ülke olduğunu belirterek, yapılan çalışmalara rağmen doping alan sporcunun amacının ülkeye ihanet etmek olduğunu söyledi.
Atletizmde doping istemediklerini ve aileleri, sporcuları, kulüpleri ile antrenörleri bilinçlendirdiklerini aktaran Çintimar, "Dopingden sıyrılabilmek için çalışmaya devam ediyoruz. Her müsabakada ve kampta sporculardan numune alıyoruz. 2013 yılında 428 numune alınmış, şu an 2016'nin başındayız ama 800 numune verdik. Böyle olunca arkaya bakmadan ilerliyoruz. Doping kullanılmaması için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Dünyada dopingle en hızlı mücadele eden ülke olduk. Kısa süre içinde tamamen temizlenmeye başladık. Yeni döneme ait hiçbir sıkıntımız yok. Açık açık söylüyorum, ülkemin cumhurbaşkanı, başbakanı ve bakanı bununla mücadele ederken, hala doping alan sporcu olursa bunun tek bir amacı vardır o da bu ülkeye ihanettir. Buna da müsaade etmeyiz" diye konuştu.
"Athletics İstanbul"u gelecek senelerde büyüteceklerini ve İstanbul'da "Golden Lig" düzenlemek istediklerini belirten Fatih Çintimar, şunları kaydetti:
"Atletizmde dopingden sonra yıkılma sürecinden sonra hızlı bir şekilde düzelme ve yenilenme faslı başladı. Bu süreci iyi götürüyoruz. Bunda başarılı olduğumuza inanıyoruz. 2016 Rio Olimpiyatları için 20'nin üzerinde kota aldık. Bunları taçlandırabilmek adına salonda da uluslararası bir organizasyon yapmamız lazım. Bunun için Athletics İstanbul'u gerçekleştirdik. Olimpiyat yılı olduğu için çok fazla davet gönderemedik. Bizim bile burada yarışan sporcularımızın yüzde 90'ı olimpiyat kadrosu dışındaki isimler. Önümüzdeki yıldan itibaren Spor AŞ ile daha da büyüğünü düzenleyerek, dünyadaki 8 büyük salon organizasyonu olan Golden Lig'den birini burada yapabilmeyi hedefliyoruz."
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı, hedeflerinin 2016 Rio Olimpiyatları'na 40 sporcu ile katılmak olduğunu vurgulayarak, "2012 Londra Olimpiyatları'na 33 sporcuyla gitmiştik. Bunlardan elimizde sadece 3-5 kişi kaldı. Yeni bir kadro ile 40'ı yakalayabilmek çok büyük bir başarı olur. 2020 için hedef ise tam kadro yani 141 kişiyle katılabilmek. 100 ve 200 metre ile maratona tam kadro ile katılıyoruz. 4x100 ve 4x400 bayrak yarışlarıyla da orada olmak istiyoruz. Şu an Türkiye'de iki tane 45 saniyeyi koşan sporcumuz var. Daha önce 46 saniyeyi görmek bile çok zor bir durumken 46 saniye civarında 4 çocuğumuz var. İnşallah beşincisiyle büyük arenalarda ilk 10 ülkenin arasında yer alacağız" ifadelerini kullandı.
- Özbeyraktar: "Dünyanın ilgilisi çekebilecek bir şampiyona haline getireceğiz"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü İsmail Özbayraktar, "Athletics İstanbul"u dünyanın ilgisini çekecek büyük bir organizasyon haline getirmek istediklerini söyledi.
Özbayraktar, Spor AŞ olarak bu sene organizasyona küçük bir dokunuş gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Türkiye Atletizm Federasyonu ile de güzel bir sinerji oluşturduk. İstanbul'un ve Türkiye'nin böyle büyük organizasyonlara ihtiyacı var. Bunların sayısını artırmamız lazım. Hem Dünya Kupası hem de olimpiyatlar için kota alınabildiği için önemli bir organizasyon. Bunu dünyanın ilgisini çekebilecek bir şampiyona haline getireceğiz" diye konuştu.