Kırkpınar açılış töreni yapıldı

653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılışı yapıldı.

653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi. 
 
Sarayiçi Er Meydanı'ndaki tören Edirne Belediye bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla ve Kırkpınar Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Geçen yılın başpehlivanı Antalyalı İsmail Balaban göndere bayrak çekti.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne'nin farklı olduğu kadar anlamlı bir günü yaşadığını söyledi.

Er meydanını sözün bittiği, nefesin tükendiği yer olarak tanımlayan Vali Şahin, yağlı güreş federasyonunun artık kurulması gerektiğini vurguladı.

Kırkpınar'ın 653 yılı geride bıraktığını ifade eden Şahin, "Balkanlar'ın kilidi, şehirlerin sultanı, sultanların şehri Edirne her şeye layık. Böyle bir Kırkpınar'ın ve Edirne'nin valisi olmaktan gurur duyuyorum, sizinle övünüyorum" dedi.

Şahin, Kırkpınar er meydanının sadece gücün değil aynı zamanda akıl ve zindeliğin de gösterildiği bir yer olduğunu ifade ederek, "Bu meydanlar Koca Yusuf'ları, Kurtdereli'leri, Yaşar Doğu'ları ağırladı. O yüzden Yahya Kemal'in (kökü mazide olan atiyiz) dediği gibi Kırkpınar'da kökü geçmişte, geleceğe tomurcuk salan bir ata yadigarıdır" diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Kırkpınar'ın 653 yıllık koca bir çınar olduğunu belirtti.

Kırkpınar'ın sadece geçmişe değil geleceğe de aydınlattığını ifade eden Gürkan, şöyle devam etti:

"653 yıllık kocaman bir çınarın dalları altındayız. Sadece ülkemize değil, sadece tarihe değil yarına da ışık tutan Türk'ün cesaretini, gücünü, doğruluğunu, asaletini koyduğu bir spor dalıdır yağlı güreş. Kırkpınar öyle bir gelenek ki Kırkpınar'daki her yürek ülkesinin başarısı için, bayrağının sonsuza dek gönderde kalması için, Misak-ı Milli sınırlarının sonsuza dek yaşaması için atmıştır ve atacaktır. Kırkpınar Türk'ün gücü, birliği, dirliği, ilelebet payidar olması demektir."

Emeği geçenlere teşekkür eden Gürkan, sözlerini "Ne mutlu Türküm diyene" diye sonlandırdı.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya da Türk güreşinin altın çağlarını yaşadığı ifade ederek Güreş Milli Takımı'nın Avrupa şampiyonu olduğunu hatırlattı.

Yerlikaya, ata yadigarı güreşlerde neticelerin hayırlı olmasını, centilmenlik dolu, barış ve kardeşliğin pekiştiği güreşler olması dileklerinde bulundu.

653. Tarihi Kırkpınar Güreş Ağası Süleyman Mecek ise Kırkpınar'ın bir kültür olduğunu ve kendisinden önceki ağaların sahip çıktığı gibi kendisinin de Kırkpınar kültürüne sahip çıkacağını söyledi.

Konuşmaların ardından aralarında Kırkpınar'da görevli hakem, cazgır, davul zurna ekibi ile pehlivanların bulunduğu kortej Edirne Belediyesi bandosu eşliğinde "Ceddin dede" marşıyla tribünleri selamladı. Daha sonra kortejden ayrılan 20 davul ve 20 zurnadan oluşan Tarihi Kırkpınar davul zurna ekibi, mini bir gösteri yaptı.

Günün Önemli Haberleri