Mersin İdmanyurdu'nun 28 yıllık özlemi
Mersin İdmanyurdu, ligin tamamlanmasına 3 hafta kala, puan cetvelinde 2. sıradaki yerini koruması halinde Süper Lige çıkacak..
Yaklaşık 86 yıl önce kurulan ve tarihinde bir çok başarıyı bulunduran Bank Asya 1. Lig takımlarından Mersin İdmanyurdu, ligin tamamlanmasına 3 hafta kala, puan cetvelinde 2. sıradaki yerini koruması halinde Süper Lige çıkarak 28 yıllık özlemini dindirecek.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 16 Ağustos 1925'te Ziraat Bankası memuru İbrahim Yekta, öğretmen İbrahim Bigam, Gençlik ve Spor İl Müdürü Edip Buran, gümrükçü Rauf Süleymaniyeli, Sami İstanbullu, postacı Semih Can ve arkadaşları tarafından Türk gençliğinin fizik ve moral yeteneklerini ulusal ve inkılapçı amaçlara yöneltmek amacıyla kurulan Mersin İdmanyurdu büyük ilgi uyandırdı, Mersin halkının sevgisini kazandı.
Bir ara Çukurova İdmanyurdu adı altında da mücadele eden Mersin temsilcisi, kuruluşundan 1949 yılına kadar bölge birinciliğini kimseye kaptırmadı. Daha sonra 1963 yılında Türkiye Amatör Futbol Şampiyonu olarak ilk kez profesyonel lige adım atan Mersin İdmanyurdu, Fenerbahçe'nin efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis ve Fahrettin Cansever'in öncülüğünde ilk defa 1966-1967 sezonunda Birinci Lig'e çıktı. Aynı yıl Başbakanlık Kupası'nı da alan Mersin İdmanyurdu, 7 yıl süreyle oynadığı Birinci Lig'e, 1973-74 sezonunda veda ederek İkinci Lig'e düştü.
Ancak bu düşüşe kısa sürede son vermeyi başaran kırmızı-lacivertliler teknik direktör Kadri Aytaç'ın çabalarıyla ve dönemin valisi Necmettin Karaduman ve belediye başkanı Kaya Mutlu'nun desteğiyle 1975-1976 sezonunda yeniden Birinci Lig'e yükselmeyi başardı.
-FENERBAHÇE, SON TÜRKİYE KUPASINI MERSİN İDMANYURDU KARŞISINDA ALMIŞTI-
Kurulduğu günden itibaren iniş-çıkışlar yaşayan Mersin ekibi, bu başarısının ardından 2 yıl geçince yeniden İkinci Lig'e düştü. 1981-82 sezonunda teknik direktör Candan Dumanlı yönetiminde yeniden Birinci Lig'e çıkmayı başaran Mersin İdmanyurdu, aynı sezon Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe ile final oynadı ve mağlup olduğu bu maçta kupayı kazanamadı. Fenerbahçe ise o yıl aldığı Türkiye Kupası'nı bir daha müzesine götürme şansına sahip olamadı.
Fenerbahçe'nin sezonu şampiyon kapatmasıyla Türkiye'yi 1982-1983 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda temsil eden Mersin İdmanyurdu, Bulgaristan'ın Spartak Varna takımına elendi.
Aynı sezon ligde güçlü rakipleri karşısında hem kadro hem de ekonomik olarak zayıf kalarak yeniden İkinci Lig'e düşen Mersin İdmanyurdu, yaklaşık 28 yıl eski adıyla Birinci Lig'e, yeni adıyla Süper Lig'e hasret kaldı.
Futbolun dışında geçmişte atletizm, boks, eskrim, su sporları ve boksta faaliyet gösteren ve milli takımlara çok sayıda sporcu kazandıran Mersin İdmanyurdu, şimdilerde ise sadece futbol arenasında boy gösteriyor.
-KULÜP BAŞKANI-
Kulüp Başkanı Ali Kahramanlı, yaptığı açıklamada, geçmişi başarılarla dolu olan Mersin İdmanyurdu'nu yeniden hak ettiği Süper lig'e çıkarabilmek hayaliyle göreve geldiklerini söyledi.
Bu doğrultuda sezon başından itibaren çok ciddi çalışmalara imza attıklarını ifade eden Kahramanlı, ''Bu süreçte gerek maddi imkansızlıklar, gerekse teknik kadrodaki talihsizlikler nedeniyle bir sürü olumsuzluk yaşadık. Ancak Nurullah Sağlam ile çalışmaya başladığımızdan bu yana takım yeniden kendine gelip, hanesine puanlar yazdırmaya başladı'' dedi.
Gelinen süreçte Bank Asya 1. Lig'de 49 puanla ikinci sırasında yer aldıklarını anlatan Kahramanlı, ''Ligi tamamlamamıza 3 maçımız kaldı. Bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Eğer bulunduğumuz yeri koruyabilirsek 28 yıllık hasreti dindireceğiz'' dedi.
Bundan sonraki sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kahramanlı, şunları kaydetti:
''Biz yönetim ve teknik heyet olarak bu yola baş koyduk. Elimizden geleni de yapacağız. Futbolcularımızın hepsini başarı ipini göğüslemeleri konusunda teşvik edebilmek için büyük bir hediye sözü verdim. Süper Lige çıkmamız halinde tüm oyuncularıma birer Mercedes marka otomobil hediye edeceğim. İnşallah oyuncularımız Mercedes'e biner ve biz de Süper Lig'deki yerimizi alırız.''