Milli başarısızlık siyasetçilerin de gündeminde

A Milli Futbol Takımı'nın son dönemde almış olduğu başarısızlıklar siyasetçilerinde gündemi oldu.

Bakan ve milletvekilleri, A Milli Futbol Takımı'nın son dönemde başarısız sonuçlar almasını, kulüplerdeki yabancı futbolcu çokluğuna ve altyapıya yeterince önem verilmemesine bağladı.

Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Letonya, İzlanda, ve Kazakistan ile birlikte 2016 Fransa Avrupa Şampiyonası elemelerinde A Grubu'nda yer alan Milli Takım'ın oynadığı 3 maçtan sadece 1 puan alarak şampiyonaya gitme şansını zora sokması, siyasetçilerin de gündeminde. Bakan ve milletvekilleri, A Milli Futbol Takımı'nın ortaya koyduğu performansı AA muhabirine değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Milli takım başarısız son dönemde" sözleri üzerine, "Normaldir. Milli takımın bundan sonra başarılı olmasının sadece teknik direktöre bağlı olmasını doğru bulmam" dedi. 

 

Son 20 yıldır futbolun ciddi düzeyde, yabancı sporcu üzerinden götürüldüğünü belirten Müezzinoğlu, "Yabancı sporcuların başarıları üzerinden liglerimizde başarı ararken, milli takım ve kulüp takımlarının dinamiklerini büyük oranda çökerttik veya zayıflattık. Biz 20 yıl önce kaleciler yetiştiriyorduk; Metinler, Feyyazlar yetiştiriyorduk. Ama şimdi kısa süreli başarıların peşindeyiz ve kısa süreli başarılara para yatırıp sonuç almaya çalışıyoruz. Halbuki genç takımlarda, amatörlerde, kendi çocuklarımızı yetiştirmede yeniden bir değerlendirme yapmazsak, bol bol antrenör değiştiririz. Olağanüstü başarılar da tesadüflere dayalı gelir" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, futbolun milli takımlar nezdinde geriye gitmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Süper Lig'deki takımların yabancı futbolcularla dolu olduğunu ifade eden Şahin, "Kendi futbolcularımıza yeteri kadar şans, bu nedenle verilemiyor. Bu, milli takımlar düzeyinde de kulüpler düzeyinde de futbolumuzu geliştirmiyor, daha da geriye götürüyor. Bununla ilgili tedbirleri alacak olan kurum, özerk bir kurum olan Futbol Federasyonu'dur. Milli takımın 3 maçta bir puan alması hiç beklediğimiz bir sonuç değildi" sözlerini sarfetti.

Eski TBMM Başkanı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş başarısız olursa milli takımın başarılı olmasının mümkün olmadığını söyledi. Milli Takımın omurgasını bu 3 takımdan birisinden oluşturmak gerektiğine işaret eden Toptan, 2002'de Dünya 3. olan milli takımın omurgasını Galatasaray'ın oluşturduğunu, şimdi de öyle bir takım yaratılmasının önemine işaret etti. 

ÇOK SEVDİĞİM FUTBOLUN BU HALE DÜŞMESİNDEN UTANÇ DUYUYORUM

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, milli takım ve Türk futbolu ile ilgili sert sözler kullandı. Türk futbolunun son dönemde çok büyük yaralar aldığını, bunu milli takımın aldığı son hezimetlerde görüldüğünü söyleyen Üstün, "Eğer her alanda restorasyon yaptığımız gibi futbol sektöründe de restorasyon yapmaz isek, futbolumuzun marka değeri çok daha gerilere gider, futbolumuz, sadece takımların birbirini ağırladığı mahalli lig haline düşer. Bunda en büyük sorumluluk Futbol Federasyonu'ndadır, spor dünyasındadır, spor adamlarındadır. Bu konuda yeniden yapılanma, arınma, temizlik olmadığı sürece; artık futboldaki bu mücadelelerin benim nazarımda hiç bir önemi yok. Çok sevdiğim futbolun bu hale düşmesinden utanç duyuyorum" dedi. 

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, milli takımın çok şanssız sakatlıklar yaşadığını, hakem hataları olduğunu, Çek Cumhuriyeti maçında yüzde yüz penaltının verilmediğini söyleyerek, "Ancak bunlara sığınmak doğru değil. Letonya maçını mutlaka kazanmamız gerekiyordu" dedi. 

Milli takımın Fransa'ya gitme şansının çok zor olduğunu kaydeden Ünüvar, "İzlanda ve Çek Cumhuriyeti, grubun favorisi Hollanda'yı çok net skorlarla yendi. Bu çok büyük sürprizdi. Bu da bizim aleyhimize oldu. Çünkü biz, 'Hollanda ile birincilik için çekişiriz, en büyük ihtimalle ikinci oluruz' diyorduk. Fakat şimdi üçüncülük için, grubun en güçlü iki ülkesi Hollanda ve Türkiye mücadele edecek gibi görünüyor. Grup üçüncüleri play-off oynayacak. Çok hazin bir tesadüf, Hollanda ve Türkiye üçüncülük için mücadele edecek, inşallah biz Hollanda'yı her iki maçta da yener ve en azından üçüncü olarak play-off'a kalırız" diye konuştu.TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, milli takımın heyecanını kaybettiğini belirterek, sıfırdan yeni bir takım kurulmasını önerdi.

YABANCI FUTBOLCULAR TÜRKİYE'DE YATIYOR

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Milli takımın şu andaki performansının düşük olduğunu belirterek, "Fatih Terim bir markadır ama elindeki malzeme, şu anda o markayı sergileyebilecek durumda değil" dedi. Milli takımın altyapıya önem vermesi gerektiğini ifade eden Kılıç, kulüplerin dışarıdan aldıkları futbolcuların Türkiye'de aynı performansı sergileyemediğini, adete "yattığını, dinlendiğini" söyledi. 

Altyapıya daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkati çeken AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Almanların 10 yıl önce başlattıkları altyapı yatırımını Türk futbolunun da yapması gerektiğini belirtti. Altyapıdan yetişen sporcuların takımlarda daha fazla yer alarak, başarılı bir çizgiye ulaşacaklarına inandığını ifade eden Bak, "Kulüp yöneticilerinin yabancılara verecekleri büyük paralar yerine, altyapıya önem vermeleri gerekir, çünkü başarı buradan gelecektir" sözlerini sarfetti.

AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, lig takımlarında tat tuz olmayınca bunun milli takıma da yansıdığını vurguladı. Çok deneyimli ve tecrübeli olduğunu söylediği Fatih Terim'in de isyan eder noktaya geldiğini dile getiren Coşkun, "Daha önce milli takımın iskelet kadrosu vardı. Kadroyu say derseniz, herkes en azından yarısını sayardı. Şimdi ise 3 kişiyi zor sayarız" tespitinde bulundu.

"Futbol zevk alınacak bir oyun ama Türkiye'de şu andaki futbol zevk alınacak noktada değil" diyen AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, kulüplerin altyapıya ciddi yatırımlar yapması gerektiğini vurguladı. Bu yapılırken futbolun yabancılara tamamen kapatılmaması gerektiğini vurgulayan Domaç, "Ancak onların da yüksek fiyatlarla buraya gelmemeleri lazım, fiyatların normal seviyelere inmesi gerekiyor" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Fatih Terim'in futbolcular üzerindeki motivasyonu ile ünlü olmasına rağmen, milli takımda motivasyon sorunu olduğunu belirtti. 

"Milli takımın üzerinde olumsuz bir hava var" diyen Altay, passolig uygulamasının seyirci desteği bakımından milli takıma büyük zararlar verdiğini bildirdi. Altay, "Fatih Terim'i tek başına yargılamayı doğru bulmam; geçmişte büyük başarıları olan, göğsümüzü kabartmış bir teknik direktör. Ama bir sorun var ve bu sorunla birinci derecede mesul ve meşgul olması gereken kişi de Fatih Terim'dir" değerlendirmesinde bulundu. 

FUTBOL SİYASETE KARIŞMAMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türk futbolundaki düşüşün sürekli olacağına inanmadığını söyledi. Futbola siyasetin karışmaması temennisinde bulunan Ağbaba, "Maalesef milli takımı kimin yöneteceğine, hangi futbolcunun kadroya gireceğine, kimin Futbol Federasyonu Başkanı olacağına, hangi takımı kimin çalıştıracağına karar veren bir yöneticimiz var. Bu işlerden biraz elini çekerse işler düzelir diye düşünüyorum. Futbol Federasyonu Başkanı'nın kim olacağına Başbakan karar vermemeli, Milli takımın hocasının Fatih Terim olacağına Recep Tayyip Erdoğan karar vermemeli" diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, futbol artık eskisi kadar tat vermediği için toplumun futbola olan ilgisinin azaldığını kaydederek, "Bence futbol şurası toplamak lazım. Altyapıdan başlayarak, takımların yeniden yapılanmasına kadar bütün sorunların ele alınacağı şura düzenlemeliyiz. Şuraya; STK temsilcileri, eski futbolcular, siyasiler, dernekler katılabilir" sözlerini sarfetti.

8 yıl kulüp başkanlığı yaptığına işaret eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, okul çağından itibaren altyapıya önem vermeyen ve köklü bir sistemi benimseyen Türkiye'nin sporda başarılı olamayacağını belirtti. Sarıbaş, "Dışarıdan Türk çocuklarını getirerek başarılı olmayı bir yere kadar taşıyabilirsiniz. Futbol Federasyonu caka yapacak yatırımlardan çok, altyapıya ve gençlere önem vermeli. Dışarıdan yabancı futbolcu getirmek yerine kendi oyuncularımıza fırsat vermeliyiz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, eski bir sporcu, futbolcu olarak spordaki gelişmelerden, futbol üzerinde oynanan oyunlardan ve baskılardan son derece rahatsız olduğunu kaydetti."Futbola siyaset çok ağır bir şekilde sirayet etmiş durumda" diyen Oran, siyasetin bir an evvel futboldan elini çekmesi ve kendi haline bırakması gerektiğini bildirdi. Oran, iktidarın Futbol Federasyonu'na ve futbola çok müdahil olmuş durumda olduğunu iddia ederek, "Şike sürecinde de bu olayları yaşadık. Futbol dünyasının bağımsız bir şekilde çalışması halinde, futboldaki başarı grafiği de artacaktır' diye konuştu.

TBMM İdare Amiri, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, yurtdışındaki Türk sporcularının başarılı olmasının, Türklerin futbola genetik olarak yatkın olduğunu gösterdiğini kaydetti. 77 milyon insan içinden iyi ve kaliteli futbolcu çıkmamasının, yöneticilerin bazı şeyleri yeniden gözden geçirmesini zorunlu kıldığına işaret eden Uzunırmak, "Türkiye gibi Türk sporu da iyi yönetilmiyor" diye konuştu.

KÖY TAKIMINI GÖTÜRSENİZ LETONYA'YI 5-0 YENERDİ

Milli takıma çok sert eleştirilerde bulunan bir milletvekili de MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri oldu. "Bizim köy takımını götürseniz, Letonya'yı 3-0, 5-0 yener gelirdi" diyen Yeniçeri, milli takımın amatör ruhunu kaybettiğini; büyük ölçüde paraya, mülke, statüye ve gösteriye dayalı bir konuma geldiğini iddia etti. Yeniçeri, "İdealizmi kaybederseniz, vücudunuz ne kadar güçlü olursa olsun, etle kemik yığını haline gelir. Milli takım da etle kemik yığını haline gelmiştir, ruhu yoktur. Milli takımı baştan aşağı değiştirmek ve 3. ligdeki takımlardan oluşan bir milli takımı oluşturmak lazım" değerlendirmesini yaptı.

Günün Önemli Haberleri