Şike aklanıyor mu?

Şike aklanıyor mu?

Nurettin Özgenç ts.nurettinozgenc@gmail.com

Şike sanıkları hakkında "yeniden yargılanma" ve "infazın durdurulması" kararı malumun ilanıdır.

Şike davasında hapis cezası alanların yeniden yargılama talebiyle ilgili "kabul" kararı çıkması bana göre süpriz değil, beklenen bir karardı. Çünkü böyle olabilmesi için büyük gayret gösteren çevrelerin olduğu açık.

Zira Şike ve Balyoz davası konusunda yaşanan gelişmeleri görmek için müneccim olmaya gerek yok adeta senaryosu önceden yazılmış bir tiyatro oynanıyor.

Nitekim 15 gün önce "Futbolda şike" davasına ilişkin, aralarında bazı kulüp başkanlarının da bulunduğu şike suçluları hakkında "yeniden yargılama" ve "infazın durdurulması" yönünde ilginç ve bir o kadarda kaygı verici gelişmeler yaşanmaktadır diye kaygı ve endişelerimi belirtip bu konuya değinmiştim.

Çok değil bundan tam 14 gün önce bu durumu görüp bu sayfada "Şike davasında yeniden yargılanma yolunun açılması Balyoz sanıkların da ileride somut örnek teşkil edebilmesi için şike yaptığı mahkemece tescilli olan kulüp başkanı 'demo' olarak mı seçilmiştir?" demiştim Böyle dediğimde de yanılmadığım gün gibi ortada..

Halk arasında hukukun esnetilmesi olarak algılanan yeniden yargılanma bir nevi "hukukun arkasından dolanması" olarak anlaşılmaktadır. Zira Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davası'nda başvurucular hakkında verdiği hak ihlaline ilişkin kararı sonrasında ilgili mahkeme de tahliye taleplerini değerlendirdi ve tüm balyoz sanıkları tahliye edildi.

Şimdi de DEMO olarak seçilen kişinin yeniden yargılanmasının önü açılmış oldu. Bu gidişat haklı olarak akıllara'şike aklanacak mı' sorusunu getirmektedir.

Şike ve Balyoz davalarında yeniden yargılanma İmralı için örnek teşkil etmeyecek mi?

Trabzonspor Genel Kurul Üyesi Nurettin Özgenç, Kamuoyu gibi bizde merak ediyoruz; hakkında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası Yargıtay'ca onanan isim için hukuki manevra ile adeta sanık kurtarma hareketi başlatılarak örgüt suçu kapsamında kanuni değişiklik yapıldığı gerekçesiyle yeniden yargılanması sağlandı. Geçen sefer sormuştum şimdi de tekrar edeyim. Şike davasında verilen karar örneğinden hareket ile hırsızlıktan, dolandırıcılıktan yankesicilikten,uyuşturucu ticareti yapmaktan, cinayetten, terörden yada başka suçlardan yargılanmış ve ceza almış örgüt suçlularına da yeniden yargılanma hakkı tanınmayacak mı? Tanınmayacaksa haksızlık yapılmış olmayacak mı? Ayrıca yeniden yargılanma kararı emsal gösterilip İmralı içinde geçerli olmayacak mı?

Ayrıca yeniden yargılama olması halinde 'hukukun arkadan dolanılması' kamuoyuna nasıl açıklanacak? Bu hususta geçen seferki açıklamamda "Hukuk kişiye özel olmamalı" diyerek bu konuya vurgu yapmıştım

Bu tür imtiyazlı kişilere yönelik yapılan hukuki manevralar kamuoyunda yargıda güvensizliğe neden olmayacak mı?

Halk arasında sıkça kullanılan deyim misali yasalar karşısında bal arıları örümcek ağına takılırken eşek arıları delip geçecek mi? Hukuk garabeti olacağı düşünülen bu girişim farklı suçlardan olsa da onunda hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası aynı olan ve Yargıtay tarafından onanan bayan şarkıcı içinde geçerli olmayacak mı?

Hak, adalet ve eşitlik bir insanlık sorunsalı olmamalı. Zira herkesin eşit olduğu bir toplumda da 'adaletsizlik-haksızlık' yaşanmamalı. Zira eşitliğin olmadığı bir yerde de 'adalet' kavramından bahsetmek yersiz olabilecektir.

Şike meselesi TFF ,UEFA ve başka yerlerde kapansa bile halkın vicdanın da kapatılamayacaktır. Halk gözleri önünde cereyan eden olayın örtbas edilerek kapatılmak istendiği algısındadır. Spor kamuoyu soyut söylemlere değil somut gelişmelere bakar,bakacaktır da.