Şota'dan çarpıcı Türkiye yorumu

Kayserispor teknik direktörlüğüyle birlikte Türkiye'ye dönen Trabzonspor'un unutulmaz golcüsü Şota, samimi itiraflarda bulundu.

Kayserispor teknik direktörlüğüyle birlikte Türkiye'ye dönen Trabzonspor'un unutulmaz golcüsü Şota, derin bir dünya görüşüne sahip. 
 
 
1993 yılında ikiz kardeşi Arçil ile birlikte Trabzonspor'a geldi. 1997'ye dek oynadığı bordo-mavili takımda gol krallığı tacı taktı. Ardından Hollanda ekibi Ajax'a gitti. 4 yıl sonra İskoçya'nın yolunu tuttu. Glasgow Rangers'a transfer oldu. 2005'te başka Hollanda'ya döndü. A 
 
 
Z Alkmaar forması giydi. 2007-08 sezonunu İspanya'nın Levante takımında geçirdi. 2008'de Hollandalı teknik direktör Louis Van Gaal'ın yanında AZ Alkmaar'da yardımcı antrenörlüğe soyundu. Ronald Koeman ile de çalıştı. 14 yıl sonra Türkiye'ye dönüp geçen sezon Kayserispor'da görev aldı.

ŞOTA ARVELADZE İLE FUTBOLDAN ÖTESİ...

HER MİLLET BÖYLE SEVEMEZ
"Avrupa'da 14 yıl kaldım. Her millet böyle sevemez. Futbolcu 150 gol atmış gitmiş. Avrupa'da umursamazlar, Türkiye'de unutmazlar."

"Savaş çıktığında ailemi Trabzon'a getirdim. Rusya onlardan korkmamızı, Türkiye ise saygı duymamızı istiyor. Aralarındaki fark işte bu"

"Ama biz korkmayız. O yüzden yıllarca savaştık. Gürcistan'da bir atasözümüz vardır; ölmeden hayatın tadını anlayamazsın."

Türkiye'de ona herkes sempati duyuyor. Gürcistan'da herkes "Gerçekten bu kadar seviliyor musunuz?" diye soruyor. Kayserispor teknik direktörlüğüyle birlikte 14 yıl aranın ardından Türkiye'ye dönen Trabzonspor'un unutulmaz golcüsü, derin bir dünya bilgisine ve görüşüne sahip. Onunla futbol konuşmak için buluşsak da, dünya olaylarına karşı sahip olduğu bilgi mutlaka dışarıya taşıyor. İşte böylesi samimi bir sohbet gerçekleştirdik Şota ile. Çoğu zaman bizim soru sormamıza bile gerek bırakmadı. Herkesin futbol yönüyle tanıdığı Şota'yı, şu açıklamaları sayesinde başka yönleriyle de tanıdık:

"Rusya Gürcistan'a girdiğinde en fazla bir hafta dayanabildik. Zaten 3 milyonluk ülke. Bizde, Türkiye'deki gibi evlerde silah yok. Karşı koyma şansı az. Rusya ülkeye çok zarar verdi. Genç nesil öldü. Fabrikalar dağıtıldı. Ben o sırada Hollanda'da kamptaydım. 6 Ağustos 2008'de savaş başladı. Gürcistan'a gittim. Arçil ile çocukları ve eşlerimizi alıp Trabzon'a getirdik. Sonra ben anne ve babam için tekrar ülkeye gittim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hemen Moskova'ya gitti. Ne dediğini bilmiyorum ama savaş durdu."

"Rusya onlardan korkmamızı istiyor. Türkiye ise saygı duymamızı. İki ülke arasındaki fark bu. Türkiye insani bir ülke. Ama biz korkmayız. O yüzden yıllarca savaştık. Biz de bir atasözü var, ölmeden hayatın tadını anlayamazsın."
"Mesela Kazakistan ve Azerbaycan aynı milletten. Türkiye onları hiç bırakmadı. Rusya da diyebilir ki, Gürcistan da Hristiyan. Ama bu önem arzetmiyor. Zor durumdayken yanımızda olmadılar. Zaten dinden başka her şeyimiz değişik. Aile bağları, komşuluk hiç benzemez."

"Osmanlı İmparatorluğu'na dair araştırma yapmayı seviyorum. Bambaşka bir zamanda yaşadılar. Ama tarih hep geri döner. Birisi iner, diğeri yeniden çıkar. Şimdi de öyle oluyor. Dünya dengeleri değişiyor.

"Gürcistan'da bana en çok şu sorulur; 'Gerçekten sizi böyle mi seviyorlar?" Sevildiğimiz bilenler de, "Bu sevgi niye?' diye soruyor. En fazla tabi Trabzon'da seviliyoruz. Bu gurur veriyor. Türk insanının bu duygusu bir yetenek. 16 sene sonra Türkiye'ye döndüm ama sevgi 14 sene önceki gibi. Her millet böyle sevemez. Futbolcu gelmiş, 150 gol, 100 röveşata atmış. Ama gitmiş. Avrupa'da umursamazlar, Türkiye'de unutmazlar."

BÜYÜK DEĞİŞİM GÖRDÜM HER YERDE YOL YAPILIYOR
[page_end]
"Türkiye'de büyük değişim var. Heryer inşaat. Yollar yapılıyor. Trabzon'dan sonra Avrupa'da 14 sene yaşadım. Değişimi görüyorum. Avrupa'da şunu da gördüm; ne Türkler de ne biz Gürcüler de sabır yok. Birbirimize benziyoruz. Trafiğe bakın; Ramazan'da 3 günde 100'ü aşkın insan ölmüş. Niye? Bayram da niye insan ölür, savaş mı var! Trafik lambasında saniyeyi sayıyoruz. Sanki yarışa çıkılacak! Japonya'ya bakın. Tsunami'den sonra ülke harap oldu. Ama sustular ve çalışmaya başladılar. Burada birisi çalışmaya başlasa, arkasından birisi illa çekiyor. "Hiçbirşey yapmadılar" diye bağırıyor. Bir dur, bekle. İki elin de senin var, sen de yardım et."

"Türkiye-İsrail olayının sonuçları tam olarak 100 sene ortaya çıkar. Tarih hep böyle işlemiştir. Dünya acımasız. NATO askeri diyor ki, "O evde terörist var". Ama yanında da okul var. Gidiyor 'yanlışlıkla' okulu vuruyor."

Biz de Türkler gibi her an misafir gelecekmiş gibi alışveriş yaparız
"Avrupa'da sistem ve organizasyon var ama arkadaşlık, komşuluk yok. Benim hanım markete alışverişe gittiğinde, görevliler "Evde bu akşam parti mi var?" diye soruyordu. Çünkü biz alışverişi Türkler gibi bol yaparız. Eve misafir gelir diye hesap ederiz. Onlar elmayı, salatalığı taneyle alır."

OĞLUM 5 BEN 7 DİL BİLİYORUM
Oğlum Georghe 14, kızım 8 yaşında. Ülke ülke gezmemden özellikle oğlum çok etkilendi. Sürekli okul değiştirdi. Evde bana hep "Baba şimdi nereye gidiyoruz" der. Okul değiştirmek çok zor onun için. Şimdi İstanbul Sarıyer'deler. Burada yabancı dille eğitim veren okul yok. Oğlum 5 dil biliyor. Gürcüce, İspanyolca, Almanca, Türkçe ve İngilizce. Ben de bunların üstüne Rusça ve İtalya'nca ile birlikte 7 dil biliyorum.

HEDEF KOYMAK TAKIMI ETKİLİYOR
"Hedef koymak takımı olumsuz etkiliyor. Geçen seneden aldığımız en büyük ders bu. İtiraf ediyorum takım hedefi taşıyamadı. Ama hedefler bitmez. Süleyman Hurma, başkan Recep Mamur ile birlikte 7 yıldır burada. Asansör bir takım vardı. Şimdi istikrar ve üst sıralara oynayan bir Kayserispor var. Benim hedefim de bu istikrarı korumak."

Arçil de diplomasını aldı
Biz Arçil ile milli takım, Dinamo Tiflis ve Trabzonspor'da birlikte oynadık. Bizi saha dışında karıştırmamak için zorlandıkları olurdu. Sahada numaralar vardı ama özellikle PAF Takım'dayken numaralar aynıydı. Arçil de teknik direktörlük diplomasını aldı. Sahalara dönmeye hazırlanıyor.

Gurbet önerileri
Biz yıllarca gurbette yaşadık. Gurbette yaşayan futbolculara tavsiyem, yalnız kalmasınlar. Ben hemen grubun içine girerdim. Dilini bilmesem bile takım arkadaşlarımla beraber yemek yerdik. Onları eve davet ederdim. Yemek yemenin dili yok, elini ağzına götür tamam işte! Çok Türk futbolcu var ki, yurt dışına gidiyor ama halen sanki Türkiye'de yaşıyor. Etrafına hep Türkler'i toplamış. O zaman alışamazsın. Ben Gürcüyüm. Avrupa'da nerede Gürcü bulacağım. Haritada ülkeyi zor buluyorum. 3 milyonluk ülke zaten.

Para veriyorsun tribünde oturuyor
Yabancı kontenjanı uygulaması yanlış. İki olsun ama oynasın. 6 kişi sahada, diğerleri oturuyor. Para veriyorum ama oturtuyorum. Sonra Avrupa'ya çıkıyorsun. Karşında Inter, hepsi yabancı. Orada istediğin kadar oynat diyor ama ligde oynatıp takıma monte edememişin ki! Bizde 9 yabancı var. Birisini oynatma birkaç hafta, suratı düşüyor. Zaten fikstür zor. Özel maç bile yapamazsın. Bari istediğimi istediğim zaman oynatayım. Yabancı 'seyirci' transfer etmiş oluyoruz. 
 
Ahmet KONANÇ- Telegol- BUGÜN

Günün Önemli Haberleri