TFF'den e-bilet tepkisine<font color='#FF0000'> sert yanıt</font>

TFF, tarafından hayata geçirilen elektronik bilet uygulamasının tanıtım toplantısı yapıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından hayata geçirilen elektronik bilet uygulamasının tanıtım toplantısı yapıldı. 
 
TFF'nin İstinye'deki binasında düzenlenen basın toplantısına TFF Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Mete Düren, hukuktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Faruk Öksüz ve TFF Elektronik Bilet Koordinatörü Kemal Hacıoğlu katıldı.

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Mete Düren, 14 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulamayla ile ilgili daha önce çeşitli mecralarda bilgilendirme toplantıları yaptıklarını hatırlattı.  
 
Düren, uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih yaklaştıkça, kamuoyunda sistemin yürümesi için gerekli kayıt ve e-kart edinme yükümlülüğüyle ilgili zihinlerde bir öteleme eğiliminin olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Sistemin yürürlüğe gireceği tarih olan 14 Nisan yaklaştıkça, TBMM'de bir çalışma olmamasına rağmen, kanunun iptal edeceği veya erteleneceği yönünde bir beklenti vardı. Biz bu beklentileri gördüğümüz için bunun kanunun gereği olduğu, bu maddenin yürürlüğe gireceği ve uyulmadığı taktirde birtakım cezaların olabileceği yönünde ikaz ve hatırlatmaları yapmaya devam ettik. Kanun yürürlüğü girdikten sonra bu kez kamuoyundan ve spor kulüplerinden TFF'ye yönelik talepler gelmeye başladı. Bu kanunun bu maddesinin ertelenmesi, iptal edilmesi ve değiştirilmesi istendi. Bu önerilere karşı olumsuz cevap verdiğimiz için şiddetle eleştirildik ve değişik ithamlara maruz kaldık. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yürürlüğe koyduğu bir kanunu TFF'nin değiştirmesini beklemenin hukuk mevzuatıyla ne denli bağdaştığını sizlerin ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

- "TFF'ye yöneltilen ithamları da şiddetle reddediyoruz" 

Mete Düren, 6222 sayılı kanunun TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerin ortak imzasıyla oybirliğiyle çıktığını dile getirerek, bazı siyasi partilerden kendilerine yönelik eleştirileri anlamakta güçlük çektiklerini aktardı.

TBMM'nin verdiği görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirdiklerini vurgulayan Düren, şöyle konuştu:

"İki yıl önce TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin tümü, ortak bir metin üzerinde anlaşarak, ilgili kanun teklifini genel kurula getirmiş ve bu teklif oybirliği ile geçerek yasalaştı. Bugün bazı siyasi parti temsilcilerinin iki yıl önce verdikleri oyu hiçe sayarak, bu kanunla ilgili çok şiddetle yaptıkları eleştirileri anlamakta zorluk çekiyoruz. Aynı şekilde bu kanunun ilgili maddesinin yürütücüsü olmaktan öte başka bir görevi olmayan TFF'ye yöneltilen ithamları da şiddetle reddediyoruz. TFF, kanunun verdiği görevi eksiksiz, zamanında ve hassasiyetin ve sorumluluğun idrakiyle yerine getirmiştir. Bu sorumluluk ve hassasiyeti bizlerle paylaşan, aynı gemide olduğumuzun farkında olan kulüp başkanlarına ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Huzurlu bir futbol müsabakası izlemek isteyerek, bu sisteme kendini hiçbir şeyden gocunmadan entegre eden sporseverlere de teşekkür ediyoruz. Aynı hassasiyetin gösterilmesini diğer kulüp yöneticileri ve sporseverlerden de bekliyoruz."

Kulüp başkanlarının popülist yaklaşımlardan uzaklaşması gerektiğini savunan Düren, "Kulüplerin vermiş olduğu muvafakatnamelerin imzalı örnekleri elimizde. Sadece Bursaspor Kulübü ile ilgili küçük bir problem olmuş. Bursaspor Kulübü, logosunu kullanmak için imzasını vermiştir ama sistemi yürüten firmanın bir yanlışlığı neticesinde hatalı kart oluşmuş ve banka bundan dolayı özür dilemiştir. Bugün 37 kulüpten 35 tanesi ilgili belgeyi imzalayarak bize gönderdi. Hiçbir kulüpten ​muvafakatname olmadan bir işlem yürütmemiz mümkün değil. Her şey kanununa uygun olarak yürütülüyor" diye konuştu.

- "Taraftarlar neyi protesto ettiklerini bilsinler" 

Mete Düren, passolig kart için talep edilen 25 liralık ücretin 3 büyük kulübün daha fazla kar etmek istemesinden kaynaklandığını savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Passolig için öngörülen fiyat 15 liradır. Büyük kulüpler, kendilerine düşecek payın yeterli olmadığı gerekçesiyle kendileri için 10 lira artırılarak, 25 liraya çıkmasını talep etmişlerdir. Diğer kulüpler 15 liradan işlem yaparken, 3 kulübün yönetimlerinden alınan karar gereğince 25 liraya çıktı. Taraftarın protesto ettiği husus, TFF'nin girişimi mi, yoksa kendi kulüplerinin taraftarlar üzerinden almaya çalıştığı bu fark mı? Taraftarlar neyi protesto ettiklerini bilsinler. Buna rağmen protestoya devam ediyorlarsa yapacak bir şey yok. Eğer meselenin içinde fiyat farkı söz konusu ise bu farkın kulüplerine gittiğini bilmeleri gerekiyor."

Düren, e-bilet ile taraftarın fişlenebileceği yönündeki iddiaların ise asılsız olduğunu sözlerine ekledi.

- Öksüz: "TFF, kanunun verdiği yükümlülükleri yerine getirmiş durumda"
TFF Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz ise kartlarla ilgili yapılan ihale süreci hakkında bilgi vererek, TFF'nin kanunun verdiği tüm yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğini söyledi.

Passolig uygulamasının Kulüpler Birliği Vakfı'nda yapılan görüşmeler nedeniyle geciktiğini anlatan Öksüz, şunları kaydetti:

"6222 sayılı yasa hem TFF'ye hem de kulüplere yükümlülükler vermekte. Bunun neticesinde yaptığımız ihaleyi Kulüpler Birliği Vakfı'nda 15 Nisan 2013 tarihinde görüşmelere başladık. Yaklaşık 8-9 aylık süreçte kulüplerle toplantılar devam etti. Hedef, ekim ve kasım aylarında kulüplerin muvafakatnamelerini almamızdı. Ekimde bitmesi gereken süreç, Kulüpler Birliği'nde yapılan toplantılardan dolayı 2 aylık bir gecikmeye uğradı. Kasımpaşa ve Fenerbahçe hariç, tüm kulüplerden muvafakatname alındı. Bütün statlarda alakalı kurumlar yapılmaya çalışılıyor. TFF, kanunun verdiği yükümlülükleri yerine getirmiş durumda."

Faruk Öksüz, muvafakatname vermeyen Kasımpaşa ve Fenerbahçe kulüplerinin de en kısa sürede bu işlemi tamamlamasını beklediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Muvafakatname konusu kulüplerin diğer sponsorluk sözleşmelerini, statların altyapı konularını da içeriyor. Kulüpler Birliği Vakfı'nda yapılan toplantılarda Kasımpaşa Kulübü ile gayet olumlu görüşmeleri yaptık. Kendileri sisteme gireceklerini ifade etmişlerdi, yine de aynı düşüncedeler. Fenerbahçe ile yapılan toplantılarda ise kulüp menfaatleri odaklı, diğer sponsorluk görüşmelerini de düşünerek, bazı gecikmeler oldu. Sisteme girmeyecekleri yönünde herhangi bir beyanda bulunmadılar. Sanırım entegrasyon ve kulübün içindeki diğer süreçler itibarıyla bu sürece bugün itibarıyla girmemiş durumdalar. En kısa zamanda muvafakatname vereceklerini düşünüyorum. Belki ligin son maçlarına yetişir."

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi öncesinde siyah-beyazlı taraftarların uygulamaya gösterdiği tepkinin sorulması üzerine Öksüz, Passolig kartı için alınan 25 liranın 18 lirasının Beşiktaş Kulübü'ne gittiğini belirterek, "Beşiktaş Kulübü, 24 Mart'ta muvafakatname gönderdi. Buna rağmen, Beşiktaş, son 15 günlük çalışmasıyla 15 bin taraftar kart satmış durumda. Zaten 17 bin kombinesi var. Kartlandırma son hızıyla devam ediyor. Derbiye 35-40 bin kişinin girmesi için bir sıkıntı yok" diyerek sözlerini tamamladı.

TFF Elektronik Bilet Koordinatörü Kemal Hacıoğlu da uygulama öncesinde kulüpler lehine birçok iyileştirme yaptıklarını anlatarak, "Sözleşme imzalandıktan sonra özellikle Kulüpler Birliği'nin talepleri doğrultusunda sözleşme koşullarında sponsorluk gelirleri anlamında TFF'nin aldığı inisiyatifle ciddi iyileştirmeler sağlandı. Kulüpler Birliği bu sürecin içindeydi" ifadelerini kullandı.

Hacıoğlu, teknik altyapısı uygun olan bütün statlarda sistemin kurulduğuna vurgu yaparak, yeni sezonda bütün statların sisteme uyum sağlayacağına değindi.

Kemal Hacıoğlu, Mersin İdmanyurdu ve Torku Konyaspor gibi yeni sezonda stat değiştirecek kulüplerin ise gideceği statlarda uygulamaya başlayacağını söyledi. 

Günün Önemli Haberleri