Trabzonspor Divan Genel Kurulu Toplantısı 31 Mayıs 2014 Cumartesi (bugün) Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Toplantıda kulübün maddi durumuyla ilgili mali işler sorumlusu gelir-gider açısına dair bir takım açıklamalar yaptı.
Trabzonspor milyonlarca taraftarı ve binlerce yatırımcısıyla Türkiye'nin en önemli kulüplerinden biri hiç kuşkusuz. 31 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen mali divan kurulu toplantısında kulübün gelir, gider ve uzun/kısa vadeli borçları açıklandı.
Yönetim ve muhalefet kozlarını paylaşacak. Yatırımcılar "Ne oluyor?" sorusunu soracak, başkan ve ekibi sorgulanacak.
Elbette eleştiri yapılacak, yönetimde eleştirilere açık olacak. Fakat eleştiri yapıcı olmalı, yıkıcı ve kırıcı açıklamalardan kesinlikle kaçınılması lazım.
Şimdi gelelim mali tablo konusuna...
Trabzonspor Derneği ve Kulübü Denetleme Kurulu raporuna göre,
Aralık 2013 Nisan 2014 dönemine ait tüm kayıtlar
Ocak 2014 Nisan 2014 tarihleri arasında 1483 yeni üye kaydı yapılmıştır.
245 personel çalışmaktadır. Profesyonel Futbol çalışanları dahil değildir.
72 Milyon 621 Bin 580 TL gelir 75 576 686 TL giderleri şeklinde açıklandı.
163 645 217 TL kısa vade, 17 191 917 TL'si uzun vade olmak üzere 30 Nisan 2014 tarihli kayırlarda toplamda borç miktarı: 180 837 129 TL olarak açıklandı.
1 yılda ne olduğuna bakıldığında durum şudur: 2013 ile 2014 yılında TL bazında konsolide net borç 176 milyon liradan 181 milyon liraya çıktı. 4.5 milyonluk artış da döviz kuruna bağlı olarak gerçekleşmiştir. Zira bu bir başarı değildir ancak mevcut duruma bakıldığında da çok olumsuz bir tablo değildir.
Çünkü bu konuya objektif bakış açısıyla bakılacak olursa bir önceki döneme göre mevcut durum iyi sayılabilir.
Kulübün borçlarında kısmen de olsa artış olmuş ama lig sıralamasında da 4.ncü olduğu da unutulmamalı.
Ticari gözle bakıldığında mevcudu korumuştur diyebiliriz.
Trabzonspor kulübünün tüzel kimliği üzerinden eleştiri yapmak kimseye fayda sağlamaz ama eleştirilere tahammülsüz olmakta yöneticilere yakışmadığı gibi bir katkısı da olmaz.
Ayrıca "Trabzonspor itibarsızlaştırıyor" ifadeleri bana göre yanlıştır. Zira bordo –mavili renklere gönül vermiş her hangi bir taraftarın Trabzonspor un itibarına halel getirebilecek bir söz sarf etmeyeceği ve bu yönde olumsuz davranmayacağı kanaatindeyim.
Kulübün mali işler sorumlusunun bütçeye ilişkin yaptığı açıklamada "Görevi devraldığımızdan beri kulübün giderlerini azaltma gayretindeyiz. Bu bir yıllık süreç içerisinde bu amacı gerçekleştirdik. Bu süre içerisinde alt yapıdan oyuncularla tasarruf yoluna gittik. Bonservisi olmayan oyuncular transfer ettik. Kulübün mali yapısıyla ile ilgili olarak kredilendirme çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca Trabzonspor'a bir bankacı gözüyle bakılınca faktöring borçlarının çokluğu zarar veriyordu. Biz bu borçları öncelikli sıraya çıkartıp temizledik." şeklindeki ifadelerini argümanlarını anlarız ama "Bugün 180 Milyon TL civarında bir şirket Trabzonspor iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bu iş profesyonelce yapılmalı. Mali büyüklük kulübün dengesini de bozuyor." Şeklindeki açıklamalarını tuhaf karşıladığımı söyleyebilirim.
Keza yapılan açıklamaya bakıldığında Trabzonspor un iyi yönetilmediği ve profesyonelce bir çalışma yapılmadığı anlaşılmaktadır. Mali büyüklük dengeyi bozabilir ama bunlar yönetimce bilinmeyen bir şey değildi. Bilerek bu göreve talip olanların ve seçilenlerin borçtan sızlanmaya hakkı yoktur. Ayrıca Trabzonspor büyük kulüptür, büyük kulüpler ise borçtan değil profesyonelce yönetilmemekten batar.
Genel Kurullar zamanında yapılmalı
Eski ve başarısız yöneticiler yeşillik olsun diye mevcut yönetime eleştiriyorlar. Eleştiri yapılacaksa ilk önce kendinden başlanılmalı.
Elbette Trabzonspor yönetimi eleştirilebilir ama mevcut yönetimi eleştiren eski yöneticilerin yaptıklarına da iyi bakılmalı. Geçmişte başarılı olmayan birilerinin sırf eleştiri olsun diye "...Trabzonspor yönetiminin görev süresi tartışmaları ortadadır. Trabzonspor camiasını mahkeme kapılarında medet umar bir hale getirdiler. Bunlar için söylenen sözler kulübün menfaatleri olur. Onlara göre yetkileri yokmuş. Peki sormazlar mı adama o koltuklarda neden oturuyorsunuz. Sonuç olarak geldiğiniz durum ortada " ve orada size 6 aylık süre için oy verdik. Orada yönetimin hatası yok. Şimdi bu camia sizleri iyi tanıdı. Gelin kongreye gidin ve göreve yeniden talip olun. Gerçek gayeniz Trabzonspor'un menfaatleriyse kendinizi ve kulübü daha fazla yıpratmadan güven tazelemesi yapın. Bu kişilerin şahsını tenkit etmek değildir. Sadece ve sadece Trabzonspor'un bugünkü ihtiyacını kelimelere dökmektir." Şeklindeki sözlerinin alkışlanacak tasvip edilebilecek tek bir tarafı yoktur.
Zira geçen yıl yapılan erken Genel Kurul'da yönetimi 6 aylığına değil süresine göre seçmiştik dolayısıyla mevcut yönetim görev süresini sonuna kadar doldurmalı. Yapılacak erken genel kurulun kongre isteyenlere belki faydası olabilir ama Trabzonspor'a zararı olacağı açık.
Trabzonspor bir takım kişilerin hobi olarak vakit geçireceği ve reklam yapacağı yer değildir
Bir Trabzonlu ve Trabzonsporlu olarak en üzüldüğüm şey koca kulübün üzerine çöreklenen basiretsiz ve başarısız yöneticilerden kulübün arındırılmaması.
Trabzon'daki sağduyu, halk ve taraftar kulübe çöreklenen bazı çıkar gruplarının kulüpten atılmasını talep ederken bunlar yapışmışlar kulübe sanki tek akil yönetici kendileri. Kulübü kendi malı gibi gören kişilerin Trabzonspor'un üzerinden ellerini çekmeleri için ortak çalışma yapılmalı.
Nitekim eskimişlik her zaman insan kimyası üzerinde olumsuz etki yaratır.
Kenara itilmiş hissi ile üzgün, kırgın, hayal kırıklığı, güvensiz, tahammülsüz ve hazımsız olunabiliyor.
Cana yakın bildiğiniz samimi gördüğünüz isimlerde bir kızgınlık, öfke sormayın gitsin...
Ruh hallerinde saldırganlık var.
Artık Trabzonspor'u ve Trabzon'u siyaset yapanları eleştirmek ve yaptıkları hatalardan dolayı tenkit etmenin zamanı geçiyor bile.
Selam ve muhabbetlerimle...