Vodafone Arena bir an önce durdurulmalı. İstanbul'un
merkezinde hele ki Dolmabahçe'de stadyum yapmak şehre
ihanettir. Şehrin göbeğindeki Vodafone Arena İstanbul'a eziyet
olur.
Beşiktaş'ın efsanevi başkanı Süleyman Seba'yı son
yolculuğuna uğurlanması için İstanbul Dolmabahçe'de inşaatı devam
eden Vodafone Arena'da gerçekleştirilen törende yaşanan insan ve
araç yoğunluğu çevrede ve kentin bir çok noktasında trafiğin
tıkanmasına neden olduğu açık. Bu durum şehrin göbeğinde stadyum
yapılmasının ne kadar yanlış olduğunun bariz
göstergesidir.
Beşiktaş'ın ve Türk futbolunun unutulmayacak isimlerinden olan Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın son yolculuğuna uğurlanması için düzenlenen törene katılabilmek için yaşanan izdiham ve oluşan trafik bir kez daha göstermiştir ki; tarihi Dolmabahçe alanında eskisinin yerine yapılan İnönü Stadı şimdiki adıyla İnönü Spor Kompleksi Vodafone Arena ya da kısaca Vodafone Arena, İstanbul halkına zulüm ve işkenceden başka bir şey olmayacaktır.
İstanbul Türkiye'nin en büyük kenti olması yanında dünyanın önde gelen büyük kentlerinden biridir. İstanbul Boğazı kıyısında, Beşiktaş ile Kabataş semtleri arasında yer alan BJK İnönü Stadyumu, daha başlangıçta hangi akla hizmetse, dünyanın en değerli saraylarından biri olan Dolmabahçe Sarayı’nın tamda yanı başına yapılmıştır. Yapılışı hatalı olmasına rağmen yıkılıp yerine yenisinin yapılması daha büyük bir hatadır. Zira hem konum hem de güvenlik açısından risk oluşturan İnönü stadının yerine daha büyüğünün yapılması çok büyük yanlıştır. Kaldı ki eski İnönü Stadyumu, şehrin daha çok göbeğinde kalıyor ve İstanbul’un en hareketli bölgesi olan o civarı maç günleri çekilmez hale getiriyordu. Sanayi, ticaret, turizm ve kültür kenti olarak büyük bir çekim merkezi olan İstanbul'da göz göre bu yanlışa göz yumulmamalı.
Üstelik İstanbul’un giderek kongre turizminin merkezi haline gelmesi ve bu bölgenin daha çok buna uygun konumlanmasının yanında ülkemizin giderek artan itibarına paralel olarak diplomatik açıdan İstanbul’un bir çekim merkezi, finans merkezi oluşturması ve diplomasi trafiğinin daha çok İstanbul’un bu bandında yer alan otellerde ve kongre merkezlerinde yoğunlaşması, yeni İnönü Stadyumu’nun artık neden orada yapılmaması konusunda bir fikir vermeye kafidir.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRIDA BULUNUYORUM
İstanbul’u iyi bilen ve tanıyan, İnönü stadına yakın bir noktaya Başbakanlık çalışma ofisi kurarak bu bölgeyi devlet yönetimi açısından da yeni bir mekan haline getiren dönemin Başbakanı günümüzün cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu meseleye el atması, zamanında yapılmış bir yanlışın günümüzde telafisine imkan verecektir.
Şehrin tam göbeğinde bulunan İnönü Stadı’nın arazisi, haftada bir maçların oynandığı ölü bir alan değil, Türkiye’nin dünyada yükselen prestijine ve İstanbul’un cazibe merkezi olma özelliğine uygun olarak, 24 saat diri olan bir kültür, sanat ve diplomasi açısından çekim alanı haline getirilmelidir.
AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ BETONLAŞTIRILMAMALI!
Avrupa Kültür Başkent'lerinden biri de İstanbul'dur. Dolayısla İstanbul, mimari, dini, kültür, nüfus, ekonomi ve tarih medeniyetler bakımından dünyanın sayılı metropollerinden biridir. Dolayısıyla ülkemizde ve dünyada böylesine önemli bir kentin tam göbeğine stadyum yapılması hangi akla hizmettir. Dolmabahçe Sarayı’nın ne olduğunu, bizim için anlamını ise uzun boylu tartışmaya gerek yok
Türkiye'nin en kalabalık 15 milyona yakın nüfuslu metropolü İstanbul’un trafik ve gürültü sorununun boğazda yaşanmasına vesile olmak, göz yummak, görmezden gelmek tarihi şehre ihanet ile eş değerde görülebilir.
ŞEHİR MERKEZİNDE, HELE Kİ DOLMABAHÇE’DE STADYUM OLMAZ!
Çevrede ve dolayısıyla kent içinde oluşabilecek trafik sorunu daha da içinden çıkılmaz hale gelmeden bu yanlıştan dönülmeli. Esasen Gökkafes'in yüksek olan katlarının eksilmesinin gerekli olduğunu söyleyen kendisi de mimar olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentteki çirkin yapılaşmada örnek teşkil edebilecek Vodafone Arena'ya kesinlikle müsade etmemeliydi.
Aralarında çevre örgütleri ile meslek birliklerinin bulunduğu pek çok kuruluş, kamuoyunda "Gökkafes" olarak bilinen İstanbul'un siluetini bozan Taksim Süzer Plaza'nın yıkılması için ortak girişim başlatanlar, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne karşı çıkanlar, Türkiye gündemini uzun yıllar meşgul eden Taksim'e cami yapılmasına mani olanlar ve şehrin oldukça dışına yapılan köprüye engel olmak için yoğun çaba sarf eden meslek kuruluşları Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da 3. Boğaz Köprüsüne hayır diyenler İstanbul’un göbeğine, dünyanın en değerli sarayının başına stat yapılması girişimi karşısında boğazın kenarında Dolmabahçe Sarayı'nın yanı başına yapılan Vodafone Arena inşaatını görmezden gelip sessizliğe boğulmaları manidardır.