YEREL HABER

Efsane güreşçi gün sayıyor

Kırkpınar başpehlivanlarından Ahmet Taşçı, gelecek yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde er meydanına çıkmak için çalışmalara başladı.

Efsane güreşçi gün sayıyor
Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde geçen yıl çırağı tarafından uğradığı silahlı saldırıda yaralanan Kırkpınar başpehlivanlarından Ahmet Taşçı, gelecek yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde er meydanına çıkmak için çalışmalara başladı.

Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silahla yaralanmasının talihsiz bir kaza olduğunu belirterek, ayağının yüzde 90 iyileştiğini, yürümeye başladığını ancak koşamadığını söyledi.

Taşçı, koşuya başlama sürecinin yaz ayını kapsayacağını dile getirerek, şunları anlattı:
"Kispet giyip yağlı antrenmanlara başladık. Hedefimiz, Kel Aliço'nun 56 yaşına kadar olan rekorunu kırmak. 57 yaşında tekrar Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne geri dönüp inşallah Kel Aliço'nun rekorunu kırmak istiyorum. Bunun için çalışmalara şimdiden başladım, hız da verdik. Zannediyorum, bu yıl Edirne'ye yetişemeyeceğim çünkü sakatlığım yüzde 100 geçmedi. 2014'te Kırkpınar'da olacağım. 2015 yılında da er meydanına çıkıp Osmanlı döneminin 57 yaş rekorunu kırmış olacağım."

"Kırkpınar'da favori yok"
Taşçı, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Ali Gürbüz'ün herkes tarafından favori gösterildiğini belirterek, başpehlivanlardan Recep Kara, Fatih Atlı, Şaban Yılmaz ve Mehmet Yeşil'in de iddialı olduğunu vurguladı.

Çekişmeli güreşlerin bu isimler arasında geçeceğini ifade eden Taşçı, "Bu yağlı güreş, burası er meydanı. Kırkpınar, yağlı güreşin olimpiyatı. Güreşlere hem psikolojik hem de fiziksel açıdan hazır olmak lazım, dikkatli ve temkinli olmak gerekir. Yağlı güreşin direkt bir favorisi yok ama Kırkpınar'da Ali Gürbüz, Recep Kara, Fatih Atlı, Şaban Yılmaz ve Mehmet Yeşil iddialı isimler. 'Başpehlivanlık bunların arasında geçer' diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Yağlı güreşle ilgili bazı kuralları kendi özüne çevireceğiz"
Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya'nın kendisini Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı olarak atadığını anımsatan Taşçı, yağlı güreşle ilgili bazı kuralları kendi özüne çevireceklerini belirtti.

Taşçı, bunun çalışmalarını Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nden sonra yapacaklarını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Son 10 yılda federasyonların sık değişmesine bağlı olarak yağlı güreşle ilgili kurallar ve sistem çok değişti. Bunları kendi özüne, 650 yıl önceki tarihi kültürüne döndürmek için karar alacağız. En az Kırkpınar kadar eski olan Elmalı Yağlı Güreşleri'nde de boylarında birinci olan pehlivanları bir üst boya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu başaltına kadar, örneğin küçük, orta, büyük boyda birinci oldunuz, bir boy atlayıp güreşebilirsiniz. Boy atlama olayı sadece Edirne'de olduğu için sporcularımızın çoğalmasıyla bu, sıkışıklıklara neden oluyor. 'Orada boy atlama süresi olsun' dedik ama başaltına kadar atlama olacak. Yine başaltından başa çıkmak Edirne'ye mahsus olacak."
TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER