YEREL HABER

En büyük engelleri sponsor desteği

Şanlıurfa Engelliler Kulübü, yeni sezon öncesi yaşadığı ekonomik sıkıntılara rağmen gelecek vadeden gençleri spora kazandırıyor.

En büyük engelleri sponsor desteği
Türkiye Tekerlekli Sandalye Süper Ligi'nde, Galatasaray ve Beşiktaş gibi dev bütçeli kulüplerle mücadele eden Şanlıurfa Engelliler Kulübü, yeni sezon öncesi yaşadığı ekonomik sıkıntılara rağmen gelecek vadeden gençleri spora kazandırıyor.



AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 2001 yılında kurulduktan sonra profesyonel müsabakalara 2. Lig'den başlayan Şanlıurfa Engelliler Kulübü, çoğu daha önce herhangi bir işi olmayan engelli gençleri sporla tanıştırarak, 5 yıl içinde 1. Lig'e yükselme başarısı gösterdi.

2009 yılında da Süper Lig'e yükselen ve burada dünya çapında başarılar elde eden takımlarla mücadele etmeye başlayan kulüp, sürekli artan masraflara rağmen lige tutunmayı başardı.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin Süper Lig'deki tek temsilcisi olan ve Engelliler Basketbol Milli Takımı'na sporcu da veren sarı-yeşilli ekip, ligdeki başarı grafiğini yükseltmek için geçen sezon İranlı iki engelli basketçiyi daha kadrosuna kattı.

Geçen sezona iyi bir başlangıç yapan ve puan cetvelinde üst sıraları zorlayan Şanlıurfa Engelliler Kulübü, son haftalarda maddi sıkıntılar nedeniyle gerileyerek, ligi 6. sırada tamamlayabildi.

Kasım ayında başlayacak yeni sezon için hazırlıklarını geçen aydan bu yana sürdüren, ancak sponsor desteği bulamadığı için bazı sporcularıyla halen sözleşme imzalayamayan kulübü, yıllık ortalama 250 bin TL'lik masraflarını karşılayacak sponsor bulunamadığı takdirde zor günler bekliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in desteğiyle geçen sezon sonunda 50 bin TL'lik yardım yapılan kulüp, maddi olanaksızlıklar ve yaşanan sıkıntılara rağmen engelli gençleri sporla tanıştırmaya devam ediyor. Şanlıurfa Engelliler kulübü, gelecek vadeden iki genci daha altyapısına dahil ederek, geleceğe de yatırım yapıyor.

-''250 bin TL bulamıyoruz''

Kulüp Başkanı ve takımın antrenörü Veysi Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürekli ekonomik sıkıntılarla uğraşmaktan sportif faaliyetlere yeterince konsantre olamadıklarını belirterek, ''Ligin başlamasına 3 hafta var, takıma hala sponsor bulamadık. İlk maçımız deplasmanda Beşiktaş ile. Maalesef kasamızda para yok. İstanbul'a nasıl gideceğimizi şaşırdık'' dedi.

10 yıl önce engelli gençleri sporla tanıştırmak amacıyla kurdukları takımın, bölgede spor alanında önemli başarılar elde ettiğini, ancak takımı güçlü bir mali yapıya kavuşturamadıklarını anlatan Fırat, bölgede salon sporu yapmanın engelliler açısından zor olduğunu, buna rağmen gençleri spora yönlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Takımın, Süper Lig'in önemli ekipleri arasında yer aldığını, ancak bunun öneminin yeterince anlaşılamadığını dile getiren Veysi Fırat, şöyle devam etti:

''Sponsor desteği için kapısını çaldığımız kişiler, 10-15 bin TL'lik sembolik yardımlarla bizi geçiştiriyorlar. Yaşananlar bizleri bir şekilde spordan soğutma noktasına getirdi. Galatasaray ve Beşiktaş gibi takımlarla mücadele edip Avrupa'ya gitme şansı yakalıyoruz, ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle bunu gerçekleştiremiyoruz. Takımımıza ana sponsor bulamıyoruz. Deplasmana gidiş gelişlerde zorlanıyoruz. İstanbul gibi, Yalova gibi uzak illere karayoluyla gitmek durumunda kalıyoruz. Bu insanlar engelli, karayoluyla deplasmana gitmek maçtan sonra geri gelmek, minibüse inip binmek çok zor. Ligin başlamasına 3 hafta var, takıma hala sponsor bulamadık. İlk maçımız deplasmanda Beşiktaş ile. Maalesef kasamızda para yok. İstanbul'a nasıl gideceğimizi şaşırdık.''

-''İranlı sporcular alacaklarını bekliyor''

Fırat, Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden bir futbol takımında forma giyen futbolcuların 600-700 bin TL'ye bir sezon için imza attığını, ancak kendilerinin sporcu alacakları, deplasman giderleri ve diğer masraflar dahil yıllık 250 bin TL'yi bile bulamadıklarını kaydetti.

Takımda İran milli takımının formasını giyen iki sporcunun bulunduğunu da hatırlatan Veysi Fırat, ''Geçen sezon İran'dan transfer ettiğimiz sporcuların kulüpten alacakları var. Lig bitiminde ülkelerine döndüler. Bu yıl da bizde kalmak istiyorlar ama böyle maddi sıkıntılarla boğuşan bir takımda bulunmaları zor. Bir yandan ekonomik zorluklarla mücadele ediyoruz, diğer yandan yetenekli gençleri tespit edip takımın altyapısına kazandırmaya uğraşıyoruz'' ifadelerini kullandı.

-Engelli basketbolcuların talepleri-

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı'nda da forma giyen Mehmet Çetingöz, sporla 5 yıl önce tanıştığını ve kısa sürede kendini geliştirerek milli takıma kadar yükseldiğini vurgulayarak, engellilere daha fazla destek olunmasını istedi.

Sporculardan Bekir Solmaz da 8 yıldan bu yana spor yaptığını belirterek, ''Daha önce normal bir hayat yaşıyordum. Aktif faaliyetim yoktu. Sporla tanıştıktan sonra yaşamım değişti. Engellilerin neler yapabileceğini öğrendim ve uygulamaya başladım. Ancak, en büyük engelimiz sponsor desteği bulamamak'' dedi.

Takımın altyapısına geçen ay dahil edilen 13 yaşındaki Mahmut Açıkgöz de kısa sürede basketbol alanında kendini geliştirip, büyüklerinin yolunda ilerlemek istediğini kaydetti.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER