DİĞER HABERLER

Erden Eruç New York'tan Çanakkale'ye kürek çekecek

Sporcu ve gezgin Erden Eruç, New York'tan kürek çekerek Gelibolu'ya gitmeyi planlıyor.

Erden Eruç New York'tan Çanakkale'ye kürek çekecek
Sporcu ve gezgin Erden Eruç, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü için New York'tan kürek çekerek Gelibolu'ya gitmeyi planlıyor. 
 
Tamamen kas gücüne dayanan yolculuklarla dünyayı dolaşıp Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Eruç, Çanakkale Savaşları'nın 101. yıl dönümünde New York'tan kürek çekerek Gelibolu'ya gitmeyi planlıyor. Avusturalyalı sporcu Kendon Glass ile Manhattan'daki North Cove Marina'dan hareket eden Eruç'u, Amerikalı eşi Nancy Eruç ve sevenleri yolculadı.       

  
Seyahat öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eruç, yolculuğun yaklaşık 10 ay süreceğini tahmin ettiğini söyledi. Eruç, şunları kaydetti:

''Bugün 23 Mayıs. Manhattan'dan çıkıyoruz, ilk hedef Fas. Avusturalyalı arkadaşım Kendon ile Fas'a vardığımızda, tarihte ilk kez iki ana kıta arasında yani Kuzey Amerika ile Afrika kıtaları arasında kürekle geçiş yapılmış olucak. Bu da bir Guinnnes rekorudur. Fas'ta Kendon'un yerini İngiliz arkadaşım Mark Gasson alıcak ve onunla birlikte Akdeniz'de ilerleyeceğim. Ümidim Ocak veya Şubat ayında Gelibolu'ya ulaşmak. Yolculuğumuz barisayolculuk.com adresinden takip edilebilir.''   
 

 
"Kaslagit" sloganıyla 2007 yılında Amerika'dan çıktığı yolculukta üç okyanusu beş yıl içinde kürekle geçme rekorunu elinde bulunduran Erden Eruç, Çanakkale Savaşları sırasında şehit düşen askerler için çıktığı "Barışa Yolculuk" seyahatinde, okyanusu yaklaşık 85 günde geçmeyi planladığını, yolculuğunda ayak basacağı ilk yerin Fas olacağını dile getirdi. Oradan Akdeniz'e açılacaklarını söyleyen Eruç, Akdeniz'deki yolculuğun ardından gelecek yıl Çanakkale Savaşları'nın anma törenlerinde Gelibolu'ya ulaşmayı hedeflediğini kaydetti.  
 

Seyahatlerinde Akdeniz'deki hava şartlarının kendilerini zorlayabileceğine değinen Eruç, iç deniz özelliklerini barındıran Akdeniz'de düzenli esen rüzgar veya güçlü akıntıların olmamasının kendileri için handikap olacağını belirtti.  
 
"İÇME SUYUNU DENİZDEN KARŞILAYACAK"

Erden Eruç, seyahati boyunca güverte altındaki su geçirmez bölümlerde özel paketlenmiş yiyeceklerle beslenecek, içme suyunu deniz suyunu arıtarak elde edecek, arıtma sisteminin bozulması halinde teknenin dengesi için kullanılan güverte altındaki balast suyunu idareli şekilde içebilecek. Eruç, enerji ihtiyacını da kabin üstüne yerleştirilmiş güneş panellerinden karşılayacak.

Seyahatine aslında 2014 yılında başlayarak savaşların 100. yıl dönümünde Çanakkale'ye varmayı planladığını belirten Erden Eruç, belinden rahatsızlanması nedeniyle bu planını hayata geçiremediğini söyledi. Eruç, kasırga sezonunun da araya girmesiyle projesini bu yıla sarkıtmak zorunda kaldığını anlattı.  
 
 
ÜÇ OKYANUSU TEK BAŞINA AŞTI

Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği'ni bitirdikten sonra ABD'ye yerleşen Erden Eruç, kürekle okyanus geçmesinin yanı sıra tarihte kendi kas gücüyle devrialem yapmış ilk ve tek kişi.

ABD'nin California eyaletinin Bodega körfezinden 10 Temmuz 2007'de Avustralya'ya gitmek için Pasifik'e açılan Eruç, Mayıs 2008'de Papua Yeni Gine'ye ulaştı. Büyük Okyanus'ta 312 gün kalarak denizi bir başına geçen ilk kürekçi unvanını alan Eruç, daha sonra Avustralya'ya yönelerek buraya Ocak 2010 tarihinde ulaştı.  
 
Eruç, ardından Hint Okyanusu'nu da kürekle geçti ve Atlantik'e vardı. Atlantik'i yaklaşık beş ayda aşan ve Venezuela'ya gelen Eruç, bu kez yönünü macerasına başladığı noktaya çevirdi.

Toplam 5 yıl 11 gün süren macerasının ardından 21 Temmuz 2012'de ABD'nin batı yakasındaki Bodega Körfezi'ne dönen Eruç, kas gücüyle dünyayı en hızlı dolaşan ilk insan unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırdı. 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER