Haas takımı Şanghay’da çifte puanla göz doldurdu
Formula 1’in dinamik takımlarından Haas, Çin Grand Prix'sinde gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti. Takım patronu Ayao Komatsu, Şanghay’da her iki pilotun da puan almasının büyük bir başarı olduğunu vurgularken, VF-25 aracının temel sorunlarının hâlâ çözüme kavuşmadığını ifade etti.

Sezona zorlu bir başlangıç yapan Haas, özellikle Avustralya Grand Prix’sinde yaşanan sıkıntıların ardından Çin’de adeta yeniden doğdu. Şanghay pistinde sergiledikleri başarılı performansla takım, her iki pilotunu da ilk 10’a sokmayı başardı. Esteban Ocon yedinci olurken, genç İngiliz yetenek Oliver Bearman ise 17. sıradan başladığı yarışı 10. sırada tamamladı.
Takım patronu Komatsu, F1TV’ye verdiği röportajda, “Avustralya’daki yarış bizim için tam bir hayal kırıklığıydı. Bahreyn testlerinden aldığımız verilerle tamamen çelişen bir sonuç aldık. Ancak ardından gösterdiğimiz ekip çalışması ve toparlanma, gerçekten inanılmazdı,” diyerek ekibinin çabalarını övdü.
Haas VF-25’in Sorunlarını Henüz Çözemedi
Komatsu’nun açıklamalarına göre Haas, Avustralya'da VF-25 şasisinin önemli bir aerodinamik kusurunu tespit etti. Bahreyn’de yapılan sezon öncesi testlerde bu sorun fark edilmemişti çünkü pist daha çok yavaş ve orta hızlı virajlardan oluşuyordu. Ancak Albert Park’ta bulunan yüksek hızlı virajlar, aracın zıplamasına (porpoising) neden olarak ayarların zorunlu şekilde değiştirilmesine yol açtı.
Şanghay Pisti’nin de Bahreyn’e benzer şekilde yavaş ve orta hızlı virajlardan oluşması, Haas’ın aracına avantaj sağladı. Özellikle pistin pürüzsüz yapısı ve düşük tümsek seviyesi, VF-25'in zayıf noktalarını gizlemeye yardımcı oldu.
Esteban Ocon ve Akıllıca Strateji
Fransız pilot Esteban Ocon, sıralama turlarında Q3’ü sadece 0.03 saniye farkla kaçırarak 11. sıradan yarışa başladı. Startta Alex Albon’u geçerek 10. sıraya yerleşen Ocon, 11. turda pite girerek sert hamurlu lastiklere geçti. Tek pit stop stratejisini başarıyla yöneten Ocon, Mercedes’in genç pilotu Kimi Antonelli’yi geçerek 7. sırada finişe ulaştı.
Komatsu, “Bu sonucu almak için doğru lastik stratejisini, doğru zamanda uyguladık. Takımın buna uyumu çok başarılıydı,” dedi.
Oliver Bearman’dan 17. Sıradan 10. Sıraya Müthiş Yükseliş
Genç pilot Oliver Bearman, sıralama turlarında Q1’de elendiği için 17. sıradan yarışa başladı. Sert lastiklerle başlayan Bearman, 26. turda pite girerek daha hızlı olan orta hamurlara geçti. Bu hamurla yarışın sonuna kadar dayanmak zorunda kalan Bearman, lastik yönetiminde sergilediği olgunlukla 10. sıraya kadar tırmandı ve kariyerinin ilk puanını kazandı.
Bearman, Sky Sports F1’e yaptığı açıklamada, “Tek pit stop yapacağımı hiç düşünmemiştim. Orta hamura geçtiğimizde çok şaşırdım ama elimden geleni yaptım,” dedi.
Komatsu: "Sorunu Hâlâ Çözemedik"
Ayao Komatsu, VF-25’in temel sorunlarının hâlâ devam ettiğini vurgulayarak, alınan iyi sonucun pist karakteristiğine bağlı olduğunu söyledi. “Bu başarıyı elde etmemiz, pistin yapısının aracımıza uygun olmasıyla doğrudan ilişkili. Sorunu çözdüğümüzü söyleyemem çünkü henüz çözmedik" diyen Komatsu, sezon boyunca benzer karakterdeki pistlerde avantaj elde edebileceklerini ama daha zorlu pistlerde sıkıntı yaşayabileceklerini ifade etti.
Bearman: "Keşke Tüm Pistler Böyle Olsa"
Şanghay’daki pist özelliklerinin VF-25 için ideal olduğunu belirten Bearman ise şu yorumda bulundu. Bearman "Pist çok düzgün, neredeyse hiç tümsek yok. Şu anda tam olarak ihtiyacımız olan şey bu. Keşke sezonun geri kalan pistleri de böyle olsa..." dedi.