İstanbul'da maraton heyecanı
35. Vodafone İstanbul Maratonu kapsamında düzenlenen halk yürüyüşü, büyük bir katılımla gerçekleşti.
35. Vodafone İstanbul Maratonu kapsamında düzenlenen halk yürüyüşü, büyük bir katılımla gerçekleşti.
Anadolu yakasında, Altunizade Köprüsü altında startı verilen etkinliğe yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Katılımcılar, startın ardından Boğaziçi Köprüsü'nü geçip, Barbaros Bulvarı üzerinden Beşiktaş'a inip, sahil yolunu izleyerek Dolmabahçe'deki bitiş noktasına kadar yürüdü.
Sabah erken saatlerden itibaren startın verileceği alanda toplanmaya başlayan vatandaşlar, üç farklı start noktasında yerlerini aldılar. Havanın güneşli olması yürüyüşe katılımı artırdı.
Yürüyüş heyecanı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin'den oluşan heyetin verdiği startla başladı.
Start öncesi katılımcılara yönelik bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, güvenlik uyarısında da bulunarak, şunları kaydetti:
"Aynı hedefe kitlenerek geleceğe koşuyoruz. Büyük Türkiye'nin geleceğini birlikte inşaa ediyoruz. Halkın her katmanından 7'den 70'e herkes burada, beraberiz. Bir yürek olduk, Avrupa'ya, geleceğe, diğer kıtaya geçiyoruz. Köprü üzerinde fazla beklemeden, koşmak yerine yürüyerek geçersek bir sıkıntı yaşanmaz diye bize uyarılar yapıldı. Bu güzel günde, tam maraton gününde bu heyecanlarımızı birleştirdiğiniz için, katıldığınız için herkese teşekkür diyorum."
Topbaş, konuşmaların ardından start tabancasını havaya kaldırıp tetiğe bastı ancak tabanca ateşlemedi. Topbaş'ı ikinci kez tetiğe basmasıyla tabanca bu kez ateşledi ve koşunun stardı verilmiş oldu.
Güvenlik tedbirleri ön plana çıktı
35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda, köprü güvenliği nedeniyle alınan tedbirler ön plana çıktı.
Katılımcılar için 3 farklı start noktası belirlenirken, ilki 09.30'da verilen startın ardından diğer gruplar için 10'ar dakika arayla yürüyüş başlatıldı.
Köprüye girişte megafonla yapılan anonslarda, köprü üzerinde bekleme yapılmaması ve yürüyerek geçilmesi konusunda uyarılarda bulunuldu. Ayrıca köprünün geliş ve gidiş güzergahında sağdaki şeritler bariyerlerle kapatıldı.
Alınan bu önlemlere rağmen ilerleyen saatlerde çok sayıda katılımcının bariyerleri geçip boğaza karşı hatıra fotoğrafı çektirdiği gözlendi.
Köprü hafif şekilde sallandı
Kalabalığın yoğun olduğu sırada köprü zaman zaman hafif şekilde sallandı. Köprüde ortaya çıkabilecek rezonans riskine karşı alınan önlemlere rağmen oluşan sallantılar dikkati çekti.
2010 yılında katılımcıların köprü üzerinde koşması ve çeşitli aktivitelerde bulunması nedeniyle rezonans meydana gelmişti.
Sivil toplum örgütlerinden mesajlar
Organizasyona katılan çeşitli sivil toplum örgütleri yürüyüş boyunca sosyal mesajlar verdi. Sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kurum, kuruluş ve şirketin çeşitli etkinlikler düzenleyerek katıldıkları yürüyüş, renkli görüntülere sahne oldu.
Katılımcılar açtıkları pankart ve dövizlerle, kanser, diyabet, engelliler, dünyada yaşanan olaylar, çocuk hakları, doğa, organ bağışı gibi çeşitli konularda seslerini duyurmaya çalıştı.
Ayrıca, futbol takımlarının taraftarları da formalarıyla yürüyüşe katılıp, zaman zaman tezahüratar yaparak köprüyü geçtiler.
Notlar
Katılımcılardan bazıları sabah kahvaltısını köprü üzerinde yapmayı tercih etti. Köprünün belli noktalarında kahvaltı yapanlar dikkati çekti.
Her yıl olduğu gibi, katılımcılar Boğaziçi Köprüsü üzerinde katıldıkları bu büyük etkinlikte bol bol hatıra fotoğrafı çekti. Çok sayıda fotoğraf meraklısı da çeşitli noktalara kurdukları tripotlarla değişik açılardan boğazı görüntüledi.
Halk yürüyüşü sırasında seyyar satıcılar köprü üzerinde simit ve su sattı.
Katılımcıların çoğunluğu yürüyüş sırasında ellerinde Türk bayrakları taşıdılar. Yürüyüş sırasında köprüye giren bandonun çaldığı marşlar, katılımcılara coşkulu anlar yaşattı.
7-23 Şubat 2014'te Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları'nı protesto eden bir grup da yürüyüşe katıldı. Ellerinde şemsiyeler ve üzerinde sloganlarının yer aldığı mavi yelekler giyen grup, köprü üzerinde, Soçi'deki Kış Olimpiyat Oyunları'na neden karşı olduklarını anlattıkları bildiri dağıttılar.
Gençler, halk yürüyüşüne farklı bir heyecan kattı. Çok sayıda genç köprüyü yürümek yerine tekerleki patenleriyle geçtiler. Rap müzik severlerden oluşan bir grup genç de açtıkları dövizle seslerini duyurmaya çalıştılar.
Köprü girişinde kurulan seyyar tuvaletler katılımcılara hizmet verdi. Çok sayıda ambulans da yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı önlem amacıyla hazır tutuldu.
Katılımcıların tamamı bitiş noktasına kadar gitmedi. Çok sayıda katılımcı Boğaziçi Köprüsü'nü geçtikten sonra halk yürüyüşü için belirlenen güzergahtan ayrıldılar.
Öğüt: "Dünyanın en büyük 7 maratonundan biri yapacağız"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, maratona bu yıl da adlarını vermenin gururu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Öğüt, organizasyonla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Sahip olduğumuz global iletişim ağımızı ve teknolojimizi Vodafone İstanbul Maratonu için seferber etmeyi sürdürüyoruz. Kayıtlı sporcu sayısında bu yıl rekor düzeyi yakaladık. 20 bine yakın sporcuya ulaşmayı başardık. Vodafone İstanbul Maratonu'nu daha da büyütmeyi ve dünyanın en büyük 7 maratonundan biri yapmayı hedefliyoruz. İstanbul'un bir maraton başkenti haline gelmesinin, her yıl on binlerce sporcu ve turisti çekerek, şehrin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sunacağına inanıyoruz. Vodafone İstanbul Maratonu, İstanbul markasının global arenada yükselmesine de katkıda bulunacak bir etkinlik olarak bizim için büyük değer taşıyor."