MAÇ ANLATIMLARI

Şili Milli Futbol Takımı'nı tanıyalım

2014 FIFA Dünya Kupası'na katılacak ülkelerden Şili Milli Takımı'nı tanıyalım...

Şili Milli Futbol Takımı'nı tanıyalım
2014 FIFA Dünya Kupası'na sayılı günler kala heyecan dorukta. İşte dev turnuvaya katılacak ülkelerden Şili Milli Takımı...  

Şili Takım Profili 
 
Peş peşe ikinci kez Dünya Kupası'na katılan Şili, Güney Amerika Elemeleri'nde inişli çıkışlı bir grafik sergilese de, son dönemdeki form grafiğiyle Brezilya'da iyi işler yapması beklenen bir takım kimliğine büründü. 

VİDEO 
 
Dünya Kupası'na kimler taşıdı?

Alexis Sanchez (Barcelona) 
Teknik kapasitesi bir hayli yüksek olan Sanchez, Güney Amerika Elemeleri'nde en çok gol atan ikinci takım olan Şili'nin hücum bölgesindeki en önemli ismi olarak dikkat çekti ve 4 de gol kaydetti.

Arturo Vidal
Juventus'ta forma giyen orta saha oyuncusu, hem defansif hem de ofansif anlamda verdiği katkıyla Şili'nin en sağlam ismi olarak göze çarptı ve takımının Dünya Kupası'na gitmesinde büyük rol oynadı.

Claudio Bravo
Real Sociedad'ın kalesini koruyan Şili'nin kaptanı Bravo, hücumdaki yeteneklerini savunmada sergileyemeyen takımın elemelerde 25 golden fazla yememesinde pay sahibi oldu.

Teknik direktör
Şili'nin aldığı istikrarsız sonuçların ardından Aralık 2012'de göreve getirilen Jorge Sampaoli, ilk milli takım deneyiminde başarıya ulaştı. Sampaoli yönetiminde, elemelerdeki kalan 7 maçta 5 galibiyet 1 beraberlik ve 1 yenilgi alan Şili, Dünya Kupası'na gitmeye hak kazandı. 
 
Yıldız oyuncu: Alexis Sanchez 
 
Tam adı: Alexis Alejandro Sánchez Sánchez
Doğum Tarihi: 19 Aralık 1988
Takımı: Barcelona
Mevkii: Orta Saha 
 
VİDEO 

Yıldızlarla dolu Barcelona takımında Lionel Messi ve Neymar gibi isimlerin gölgesinde kalan Alexis Sanchez, aldığı süreleri iyi değerlendirip ligde 18 gol kaydetti ve Dünya Kupası için hazır olduğunun mesajını verdi. Hücumu çok seven Şili'nin en büyük silahı konumundaki Sanchez'in, Brezilya'da göstereceği performans hem takımı, hem de kariyeri açısından önem taşıyacak. 

Nasıl geldiler?
Güney Amerika Elemeleri'nde 9 galibiyet, 6 mağlubiyet ve 1 beraberlik alarak 28 puan toplayan Şili, grubunu 3. sırada tamamlayarak Dünya Kupası'na gitti. 29 golle, Arjantin'den sonra en çok gol atan takım olan Şili'nin 25 gol yemesi ise Brezilya öncesinde en büyük soru işareti olarak göze çarptı.

Dünya Kupası geçmişi
9. kez Dünya Kupası'na katılan Şili, evinde düzenlediği 1962 Dünya Kupası'nda 3. olarak en büyük başarısına imza attı. Katıldığı son iki Dünya Kupası'nda son 16'ya kalan Şili, bu aşamanın ötesine gitmeye çalışacak.
 
* Şili Millî Futbol Takımı 
 
Şimdiye kadar yedi Dünya Kupası'nda mücadele etmiştir. 1962 senesinde ev sahipliği yaptığı turnuvada aldığı üçüncülükle en iyi Dünya Kupası derecesini elde etmiştir. Şili, dört kez finale yükseldiği Copa America turnuvalarını Ekvador ve Venezuela ile birlikte kazanamayan üç Güney Amerika ülkesinden biridir.  
 
Tarihçe

İlk Dünya kupasına, 1930 senesinde katılmıştır. Bu kupada, Meksika ve Fransa'yı yenmesine rağmen diğer grup maçında Arjantin'e 4-2 yenilerek kupaya veda etti. 1934 ve 1938′de düzenlenen turnuvalara Güney Amerika boykotuna destek vererek katılmayan Şili, 1950 FIFA Dünya Kupası'na da Arjantin'in turnuvaya katılmama kararı sonrası maç yapmadan vize aldı. Şili, İspanya ve İngiltere'ye 2-0 yenilerek grupta havlu attı. Aynı grupta bulunan ve İngiltere'yi 1-0 yenerek tarihin en büyük sürprizlerinden birini yapan ABD'yi son maçta 5-2 yense de, gruptan çıkmayı başaramadı. 1954 ve 1958 finallerine katılamayan Şili, 1962 FIFA Dünya Kupası'nı düzenleme hakkını elde ederek katılım vizesini cebine koydu. 2. Grup'ta Batı Almanya, İtalya ve İsviçre ile eşleşen Şili, İsviçre'yi 3-1 mağlup ederek turnuvaya iyi bir başlangıç yaptı. 2 Haziran 1962′de Santiago'da oynanan Şili-İtalya maçı, tarihe Santiago Savaşıolarak geçti. Birçok sertliğe ve kavgaya sahne olan maçta sadece iki İtalyan oyuncu oyundan ihraç edildi. Maçın sayısız kez durduğu ve tam 3 defa polisin sahaya girip olaylara müdahale ettiği bu maçı Şili, 2-0 kazandı. Son maçta ise Batı Almanya'ya 2-0 kaybeden Şili, yine de gruptan çıktı. Çeyrek finaldeSSCB'yi 2-1 yenen Şili, Yarı finalde, şampiyon olacak Brezilya'ya mağlup oldu fakat üçüncülük maçındaYugoslavya'yı 1-0'lık sonuçla yenerek, kupada üçüncülüğü elde etti.

Şili, 1966 FIFA Dünya Kupası'na da katılmayı başardı. İtalya'ya 2-0, Sovyetler Birliği'ne ise 2-1 kaybeden Şili, Kuzey Kore karşısında da 1-1 berabere kaldı. Bu sonuçlarla grupta elenen Şili, 1970 FIFA Dünya Kupası biletini de alamadı. Şili, 1974 FIFA Dünya Kupası'na katılabilmek için 9. Avrupa Grubu'nun galibi olan Sovyetler Birliği ile rövanşlı play-off maçları oynamak durumundaydı. Moskova'da oynanan ilk maçta iki takımdan da gol sesi çıkmadı. Şili'de oynanması gereken deplasman maçına, Şili'de 1973 yılında yapılan askerî darbe esnasında komünist muhaliflerin tutuklandığı Santiago'daki Şili Ulusal Stadyumu'nda çıkılacak olmasından ötürü, Sovyetler Birliği takımı maça çıkmayı ve bu nedenle Şili'ye gelmeyi reddetti. Sahaya sadece Şili takımının çıkmasına rağmen, hakem maçı başlattı ve Şili başlama vuruşu yapıp topu boş kaleye göndererek maçı kazandı. Çünkü, kurallar gereği başlama vuruşunu diğer takım yapması gerektiğinden, maç yarıda kesildi ve Sovyetler Birliği şampiyonadan elendi.[1] Batı ve Doğu Almanya ile Avustralya'nın bulunduğu gruba düşen Şili, Batı Almanya'ya 1-0 kaybettikten sonra diğer maçlarını berabere tamamlayarak kupadan elendi.

1978 FIFA Dünya Kupası elemelerini aşıp kupaya gidemeyen Şili, 1982 FIFA Dünya Kupası′na katılmayı başardı. Avusturya, Batı Almanya ve Cezayir'e de kaybederek elendi. 1986, 1990 ve 1994'e katılmayı başaramadı. 1998 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Peru'yu averajla geçen Şili, kupaya katılma hakkını elde etti. Şili, ilk maçta İtalya ile 2-2 berabere kalan Şili, ikinci maçta da Avusturya'yla veKamerun'la 1-1 berabere kaldı. Şili, topladığı 3 puanla bir üst tura çıkmayı başardı. Brezilya karşısında alınan 4-1'lik mağlubiyetle elenen Şili, 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları'nda Ivan Zamorano'nun gol kralı olduğu turnuvada bronz madalya kazanarak olimpiyatlardaki en önemli başarısını elde etti.

2002 FIFA Dünya Kupası elemelerini grup sonuncusu olarak tamamlayan Şili, 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerini de 6. sırada tamamlayarak turnuvaya gidemedi. 2007 yılında Venezuela'da düzenlenen Copa America'da en iyi 3. kontenjanından yararlanarak çeyrek finale kalan Şili, tarihindeki en büyük hezimetlerden birini Brezilya'ya 6-1 yenilerek yaşamıştır. Güney Amerika Grubu'nu 2. bitirerek katıldığı2010 FIFA Dünya Kupası'nda İspanya, İsviçre ve Honduras ile H Grubu'nda mücadele veren Şili, Honduras ve İsviçre'yi 1-0 yendikten sonra son maçta İspanya'ya 2-1 kaybetse de 2. Tura yükselmeyi başardı. 2. Turda ise Brezilya'ya 3-0 kaybeden Şili, turnuvaya veda etti. 2014 FIFA Dünya Kupası elemelerinde 3. olarak Brezilya vizesini aldı.

Skandal

Şili futbol tarihinde karşılaşılan en büyük skandal, 1989 yılında, 1990 Dünya Kupası'na katılmak için Brezilya ile mücadelede Maracana stadyumunda gerçekleşmiştir. Brezilya 1-0 önde iken, 67. dakikada Şili kalecisi Roberto Rojas başına bir meşale isabet etmesi sonucu kanlar içinde yere yığılmış ve Şili futbol takımı güvenlik gerekçesiyle sahadan çekilmiştir. Maç sonunda yapılan televizyon analizleri sonucu, Roberto Rojas'ın aslında başına herhangi bir cisim isabet etmediği, kendisini meşalenin ortasına attığı ve eldivenlerinden çıkardığı bıçak ile kendisini kafasından bıçakladığı anlaşılmış ve Şili hükmen 2-0 yenik sayılmıştır. Bu olaydan dolayı, FIFA Şili futbol takımını 1994 Dünya Kupası elemelerinden men etmiş ve Roberto Rojas ise ömür boyu futbol karşılaşmalarından men cezası almıştır.     
 


 


 
 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER