Sualtı Ragbisi izmir'de yapılacak
Sualtı Ragbisi Türkiye Şampiyonası, hafta sonu izmir'de yapılacak
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı İnkılap Obruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonunda Narlıdere Yüzme Havuzu'nda yapılacak Sualtı Ragbisi Türkiye Şampiyonası'na erkeklerde 8 takımın katılacağını, bayanlarda ise yeterli takım sayısına ulaşılamadığını bildirdi.
Buna rağmen İzmir'e gelecek bayan takımlarıyla mini bir turnuva düzenleyeceklerini ifade eden Obruk, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye Şampiyonası'nı bu sene de İzmir'de düzenleyeceğiz. Ülke genelinde sualtı ragbisinin oynanabileceği derinlikte havuz sayısının yetersiz olması nedeniyle, bu sporun gelişiminde sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye genelinde sualtı ragbisine uygun havuz sayısı 7. Bu nedenle diğer branşlarımıza göre sualtı ragbisi şanssız. Her şeye rağmen bu branşta istikrarlı kulüplerimiz var. İzmir de lokomotif illerimizin başında geliyor. Biz de sualtı ragbi takımlarımızı her türlü konuda teşvik edip, desteklemeye çalışıyoruz.''
-ŞAMPİYONA-
Türkiye Şampiyonasında Anabilim, ODTÜ, Ege Üniversitesi, Çanakkale Sualtı ve Cankurtarma, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İYTK ve 19 Mayıs Üniversitesi takımları 15 ve 16 Temmuz'da lig usulünde karşılaşacak.
Bayanlarda ise Anabilim, Bilimsel Yüzme Eğitim Kulübü, Çanakkale Sualtı ve Cankurtarma ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katılımıyla mini turnuva gerçekleştirilecek.
-SUALTI RAGBİSİ-
Dünya Sualtı Sporları Federasyonuna bağlı bir sualtı performans sporu olan sualtı ragbisi, aralarında Türkiye, Finlandiya, Norveç, İsveç, Almanya, Rusya, ABD, Kolombiya, Güney Afrika gibi 30'a yakın ülkede oynanıyor.
1960'lı yıllarda Fransız askerlerin Kenya sahillerinde Hindistan cevizinin içine kum doldurarak oynamaya başladığı sualtı ragbisi, Fransızlar tarafından Avrupa kıtasına taşındı.
3,5-5 metre derinliğe sahip havuzlarda oynanan sualtı ragbisinde oyunun amacı, içinde tuzlu su konsantresi bulunan topun, oyun alanının karşılıklı dip kenar köşelerinde bulunan kaleler içine sokarak sayı elde etmek.
Sualtı ragbisinde malzeme olarak maske, palet, şnorkel, başlık, sualtı ragbi topu ve sualtı ragbi kalesi kullanılıyor.