TFF'den e-bilet açıklaması
Türkiye Futbol Federasyonu, bir süredir gündemden düşmeyen e-bilet konusuyla ilgili resmi sitesinden açıklama yayımladı.
Türkiye Futbol Federasyonu, Passolig davasının gerekçeli kararı ile ilgili açıklama yaptı.
Anayasa Mahkemesi , Passolig Davası ile ilgili gerekçeli kararını açıkladı. TFF'nin resmi sitesinde de yer alan karar, davanın taraflarını resmen 2'ye böldü.
AYM'de davayı açan Taraftar Dayanışma Merkezi (Taraf-Der), "AYM, 'TFF'ye e-bilet ve e-kart sistemini kendin yapabilirsin ama bankalara pazarlama ve devir gibi bir hakkın yok' dedi. Dolayısıyla Passolig ihalesi iptal olmuş anlamına geliyor. Hukukçularımız gereken işlemleri kısa sürede başlatacaklar" duyurusunu yaptı.
TFF ise, "AYM, TFF'nin, yetkilerini üçüncü kişilere devredebileceğini, federasyonun devir yetkisi olduğunu kabul etmiştir" diyerek, sistemin aynen devam edeceğini bildirdi.
MAHKEME 'KARARINIZ NE ANLAMA GELİYOR' DİYE SORABİLİR
Davaya bakan Ankara 16. Tüketici Mahkemesi 2 Mart'ta kararını verecek. Mahkeme, AYM'nin gerekçeli kararında çelişki görürse tekrar Yüksek Mahkeme'ye 'Kararlarınız ne anlama geliyor?' diye sorabilir.
Eğer dava, Taraf-Der'in istediği şekilde sonuçlanırsa, Passolig kartı alabilmek için 29 TL ödeyen 1 milyon kişinin toplam 29 milyon TL tutarındaki paraları iade edilecek.
TFF'nin Anayasa Mahkemesi kararı ile ilgili açıklaması şöyle:
Taraf-Der Derneği'nin Anayasa'ya aykırılık iddiası tümü ile (bir cümle hariç) reddedilmiştir. Bu ret kararı, Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Bu karar ile Anayasa Mahkemesi, mevcut uygulamayı ve kanuni düzenlemeyi hukuka uygun bulmuştur.
• Anayasa Mahkemesi e-bilet uygulamasını doğru bulmuştur.
• Anayasa Mahkemesi e-bilet uygulaması verilerinin-veri tabanının, federasyon merkezinde ve kulüpler nezdinde tutulmasını doğru bulmuştur.
• Anayasa Mahkemesi, federasyonun tutacağı veri tabanına, İçişleri Bakanlığı'nın ve Maliye Bakanlığı'nın erişmesini doğru bulmuştur.
E-BİLET'İN BASIMI VE SATIŞI FEDERASYON VE KULÜPLERE AİT
• Anayasa Mahkemesi, e-biletin basımının, satışının, dağıtımının, sistem üzerinden federasyon ve kulüplere ait olduğunu kabul etmiştir.
• Anayasa Mahkemesi, yukarıda belirtilen bütün işlemlerin özel hukuka ait olduğunu ve bu sebeple, federasyonun özel hukuk hükümlerine göre hareket etmesini kabul etmiştir.
• Anayasa Mahkemesi, ayrıca ve özellikle, federasyonumuzun, sahip olduğu yetkilerinin devrini de uygun bulmuştur. Şöyle ki;
FEDERASYONUN DEVİR YETKİSİ OLDUĞU KABUL EDİLDİ
TFF'nin, bilet organizasyon ve seyircilerin müsabaka alanlarına giriş ve çıkışına ilişkin kontrolü ve denetimini yapmak ve bu amaçla merkezi kontrol sistemi oluşturulması yetkisini, TFF'nin, elektronik kart oluşturmak amacıyla alınan kişisel bilgilerin merkezi veri tabanında tutulması yetkisini, TFF'nin, elektronik kart ve elektronik kart kapsamında satışı gerçekleştirebilecek biletlerin basım, satış ve dağıtımına ilişkin sistem üzerinden merkezi satışlar gerçekleştirilmesi yetkisini, sonuç olarak, TFF'nin, bu Kanun'la almış bulunduğu yetkilerini, üçüncü kişilere devredebileceğini, federasyonun devir yetkisi olduğunu kabul etmiştir.
KART BİLGİLERİ PAZARLANMADI
Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi Kanun'un 5. maddesinin (11) numaralı fıkrasının (c) bendinin ilk cümlesi ile aynı fıkranın (a) bendinin ikinci cümlesi yönünden son cümlesini iptal etmiştir. Federasyonumuz tarafından Anayasa Mahkemesi'nin tanımladığı ölçüler dışında şu ana kadar kart bilgilerinin pazarlanması yönünde bir faaliyette bulunulmamıştır. Dolayısıyla, sistem Anayasa Mahkemesi kararı da dikkate alınarak ilgili tüm mevzuata uygun olarak yürütülmektedir."