ROPÖRTAJ

Trabzonspor neden şampiyon olamıyor?

Şenol Güneş, başında bulunduğu Trabzonspor'un neden yıllardan beri şampiyon olamadığını açıkladı...

Trabzonspor neden şampiyon olamıyor?

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, yaptığı özel açıklamalarla Milli Takım’ın başındayken yaşadıklarından, bordo mavili kulüpteki hedeflerine kadar her konuya değindi, kendisini eleştirenlere de iğneleyici cevaplar verdi. Güneş’e, “Milli Takım için sizin isminiz hiç gündeme gelmedi. Oysa gelmiş geçmiş, en başarılı milli takım teknik direktörüsünüz. Bir tuhaflık yok mu?” dedik ve şu cevabı aldık:

- Daha önce giden var mı?
Ben çalışırken de beni yok sayıyorlardı. Bunun için bir anormallik görmüyorum. Ama yok sayıldığınız yerde siz işinizi yapıyorsanız ve vicdanen rahatsanız, mutlusunuz demektir. Bana tecrübesiyle 2002 Dünya Kupası’na giderken yardımcı olan biri var mı? Daha önce ben şöyle şöyle yaptım da gittim diyen var mı?
Ben buna rağmen bir şey yapmışsam, demek ki bir işi başardım. Finale kalamadık, doğru. Ama bunu bir başarısızlık olarak görüyorum. Daha sonra Avrupa Şampiyonası’na katılamadık ve başarısız olduğumuz için ayrıldık.

Futbolcularla görüştüm

- Milli Takım mı, kulüp teknik direktörlüğü mü daha rahat?
İkisi de zor. Eğer siz işinize ciddi bakıyorsanız ve sorumluluk duyuyorsanız ikisinde de zaman bulamazsınız. Milli Takım antrenörlüğünde çok boş zaman var, doğru. Ama siz boş zamanınızı futbolcuların evlerine giderek, takımları izleyerek, hocalarla konuşarak geçirirseniz o boş zaman ortadan kalkar. Ben bunu çok yaptım ama kimseye anlatmdım.  futbolcularla kulüp takımı gibi fazla birlikte olma şansınız yok. Benim her günüm takiple geçiyordu. Devre arasında tüm oyuncularla görüştüm. Hocayla oyuncu arasındaki sorunlara müdahale ettiğim zamanlar oldu. Sadece toplandığınızda hocalık yaparsanız, tabii boş zamanınız olur.

Kaleci, kimseye arkasını dönmez[page_end]

-  Dünya genelinde birçok kaleci kökenli antrenör var. Kalecilerin önsezileri daha iyi olduğu için mi, kaleciden daha iyi mi antrenör oluyor?
Bu gerçekten iyi bir soru. Aslında kaleciden antrenör olmaz diyorlar. Ben bu yüzden çok çektim. Gerçek ise tam tersi. Kaleciden çok daha iyi antrenör olur. Çünkü kalecinin oyun ve hayat görüşü çok daha zengin ve farklıdır. Yalnız adam görünmesine rağmen yüreği umutla dolu olduğu için her şeyi daha iyi ve zengin görebiliyor. Arkadan baktığı için herkesi iyi değerlendiriyor ve kimseye arkasını dönmüyor. Herkesi önüne alan bir adamdır. O yüzden herkesi kucaklayan da biridir. Kıyafeti de farklıdır. Ama hayata girdiği zaman sıkıntılarla yalnız kalsa bile o mutlulukları paylaşan bir kişidir. O yüzden antrenörlükte başarılı olur.

Taraftarını beğenmeyen futbol takımı olmaz

-  Siz takımın başına geldikten sonra Trabzonspor çok iyi bir çıkış yakaladı. Neler değişti?
Aslında ben fazla bir şey yapmadım. Fazlalıkları atıyorum ve yanlışları düzeltmeye çalışıyorum. Bu işi oyuncu, yönetim, seyirci ve personel yapıyor. Ben aracıyım, rehberlik yapıyorum. Hayata bakıştaki yanlışları düzelttiğimizde her şey düzeliyor. Taraftarını beğenmeyen futbol takımı, yöneticisine kızan taraftar olmaz.

Ders çıkarmadık, hesap sorup, kavga ettik[page_end]

-  Trabzonspor’un bu kadar yıldır şampiyon olamayışını en çok hangi nedene bağlıyorsunuz?
Birçok sebep var. Türkiye’de futbolun gelişmesi için iyi bir Trabzonspor’a ihtiyaç var. Geçmişe bakıldığında, eski-yeni yönetici kavgaları, oyuncu-antrenör, antrenör-yönetici kavgaları olmuş. Her şeyi zaman içerisinde ters yapmışız. Başarısızlıktan dersler çıkarmadık ve birbirimize hep hesap sorduk. Sonuç olarak da bu kavgalar Trabzonspor’u bir yere getirmedi.
-  Sizin gelişiniz bu kavgaları bitirebilir mi?
İşler başlangıç olarak yeterli olmasa bile olumlu gidiyor. Herkes kırıp dökmenin peşindeydi. Herkes, kendine göre haklı sebeplerini ortaya koyup karşı tarafı suçluyordu. Bunların camiaya hiçbir yararı olmadığını çok net gördük. Şimdi ibreyi ters çevirdik ve her şeye olumlu bakmaya çalışıyoruz.

Öğretmenlikle antrenörlük arasındaki tek fark para

-  Sizin bir öğretmen olduğunuzu biliyoruz...
Öğretmenlik de futbol antrenörlüğü gibi, ikisinde de yol gösteriyorsunuz. Öğretmenlikle futbol antrenörlüğü arasındaki en önemli fark, futbolda çok para kazanıyor olmanız.

Geri pası hiç sevmem hep ileri, hücum!

-  Oyun içerisinde geri pasa bakış açınız nedir?
Geri pası hiç istemem. Geriye yapılan pasa hep karşıyım. Hep ileri, hücum. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ne demişti: “Hücum”

Kaynak:Hürriyet

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER