Trabzonspor’a 180 milyonluk mega projeler
Trabzonspor'da genel kurul heyecanı yaşanırken İbrahim Hacıosmanoğlu'nun yönetim listesindeki Hakan Gedikli, dev projeleri açıkladı.
Trabzonspor'da, kongre öncesi başkanlığa yeniden adaylığını koyan İbrahim Hacıosmanoğlu, kulübü mali açıdan düzlüğe çıkaracak projelerle oy topluyor. İkisi İstanbul'da, diğeri Trabzon'da gerçekleştirilecek projeler tamamlandığı taktirde bordo mavili kulüp yılda yaklaşık 180 milyon TL civarında gelire kavuşacak.
Trabzon’un yetiştirdiği önemli isimlerden olan Gayrimenkul Planlama ve Arsa Geliştirme Daire Başkanı Akçaabatlı Hakan Gedikli Trabzonspor’a, yıllık mevcut gelirlerine ek olarak yılda 180 milyon gelir sağlayacak çok önemli projeleri açıklarken, bu projelerin 3-5 yıllık kısa zaman izinde geri ödemesiz kredilerle yapılabileceğini ifade etti.
Bu projeler şöyle:
KARTAL'DAN YILDA 30 MİLYON TL
İstanbul Kartal'da bütün hukuki işlemleri tamamlanan projeden yılda 30 milyon TL gelir bekleniyor.
Projenin detayları şöyle:
• Yaklaşık 12 bin metrekare ofis.
• 15 bin metrekare ticari birimler ve akaryakıt İstasyonu ile toplam 549 milyon TL değerinde bir kompleks.
• Projenin tamamlanma maliyeti yaklaşık 75 milyon TL olup, yapım finansmanı ise projede üretilecek ofis alanlarının 7 metrekaresi ile sağlanacak.
• Projenin tamamlanmasından sonra geriye kalan ofis ve ticari birimlerin kiralanması ile yıllık yaklaşık 30 milyon TL (11 milyon dolar) gelir sağlanacak.
AKYAZI'DAN YILDA 70 MİLYON TL
Kartal projesine eş zamanlı olarak Akyazı projesi için gerekli izin tahsis, proje ve ruhsat işlemleri yürütülerek 2016 yıl sonu itibariyle inşaatına başlanacak. 2017 yılı sonunda tamamlanması planlanan Akyazı projesi ile de yıllık yaklaşık 70 milyon TL gelir elde edilecek.
250 milyon TL'ye mal olması beklenen projenin detayları şöyle:
• 400 odalı konaklama tesisi,
• 15 bin metrekare ticari birimler, sinema, giyim ve yemek alanları
• Trabzonspor Koleji
• Trabzon Tarih ve Kültür Müzesi ile konferans alanları
KUCAKLAŞMA, BÜTÜNLEŞME VE YATIRIM PROJESİ'NDEN YILDA 67 MİLYON TL
İstanbul'daki Trabzonlular'a yönelik olarak Anadolu yakasında 100 dönüm alana inşa edilecek sosyal tesisler, Trabzonspor Akademisi, ticari işletmeler ve sağlık ünitelerinin yer aldığı projeden yılda yaklaşık 67 milyon lira gelir elde edilecek.
Projenin detayları şöyle:
• Konaklama, takımların müsabakalar için gerekli olan antrenman ve çalışmalarını yapacakları açık ve kapalı spor tesisleri, her bölgeye hitap edecek yöresel yemek ve satış alanları.
• Trabzonspor akademisi ve Koleji, sağlık üniteleri vb. gibi ticari üniteler.
• Bu proje, İstanbul’a deplasmana gelen her Anadolu takımının havaalanından karşılanmasından başlayarak tekrardan uğurlanmasına kadar gerekli tüm ihtiyaçların bir arada karşılanabileceği bir dayanışma, bütünleşme ve kalkınma projesi olacak.
• Buradaki ana amaç bir araya gelemeyen, bütün Trabzonlu ve Trabzonsporlu futbolseverleri başarı odaklı birleştirmek, bütünleştirmek ve kulübe sürekli bir gelir kaynağı oluşturmak.
NEDEN İBRAHİM HACIOSMANOĞLU?
Trabzon’un yetiştirdiği önemli isimlerden olan Gayrimenkul Planlama ve Arsa Geliştirme Daire Başkanı Akçaabatlı Hakan Gedikli, ilk olarak Trabzonspor’da neden yönetici olmak istediğini ve Hacıosmanoğlu’nu tercih etme nedenleri şu sözlerle ifade etti;
"Trabzonluyum ve Trabzonsporluyum.. Üniversite bitene kadar Trabzon'da yaşadım. Bu dönem içerisinde de daha sonra ki dönem içerisinde hep Trabzonspor'un içinde olduk. Tabi belli dönemde belil aşamalardan geçtikten sonra ancak kendinizde birikim ve tecrübeyi hissettikten sonra bu etkinliklerde fayda sağlayacağının daha doğru olacağını düşündüm ve bu sorumluluğun altına girdik. İbrahim Hacıosmanoğlu beyi 2-3 yıldır tanıyorum. Dürüstlük olarak kişilik olarak çok güvendiğim sevdiğim insanlardan bir tanesi. Gerçekten Trabzonspor için çalışan üretmeye çalışan biri olarak güvendiğim için İbrahim Bey’in listesinde olmayı tercih ettim. İbrahim Bey’in ayrıca bu dönem içerisinde geliştirmeyi düşündüğü, Trabzonspor'u daha kalkındıracak, maddi anlamda düşünceleri olması beni heyecanlandırdı. Bu yönde çalışmalarımız oldu. Onun da bu hevesini düşüncelerini, takdirini görünce böyle bir tercihimiz oldu. İnşallah bunları da Trabzon'a ve Trabzonspor'a yansıtacağız"
AKYAZI, PROJESİ VE TESİSLEŞME
Trabzonspor’un gayrimenkullerinin iyi değerlendirilmesi anlamında önemli projelerini sıralayan Gedikli şöyle devam etti: ‘Biz Akyazı ve İstanbul’daki Kartal Tesisleri konusunda başkanımız ile konuştuk düşüncelerimizi paylaştık. çalışmalar yaptık. Bu konuda gerçekten uzman olan, işinde uzman olan arkadaşlarımız ağabeylerimiz var. Biz onlarla birlikte bu konuları değerlendirdik. Bunların proje halinde gerek alt yapı, fizibilite çalışmaları ile sunduk. Bu 2 alan özellikle Akyazı ve Kartal, Trabzonspor için daha sonra ki yıllarda 2-5 yıllık süreç içerisinde sürekli ve sabit gelirleri olan bir kulüp haline getirebilir. Artık Türkiye'de veya Avrupa'da kulüpler bu tür gayri menkul konusunda kendilerini geliştirmedikleri müddetçe daimi olmaları mümkün değil. Biz buna henüz Türkiye olarak çok ayak uyduramadık. Akyazı ve Kartal konusunda, özellikle Akyazı'da proje alanında Trabzon'un talepleri, turizm konusunda yükselen ivmesini takip ediyoruz, görüyoruz. Burada çok iyi bir turizm potansiyeli var.''
TRABZONSPOR'A YILLIK 70 MİLYONLUK EKSTRA GELİR
''Bu turizm potansiyelini faydaya avantaja dönüştürmek gerekir. Yine o bölge içerisinde otel , konaklama, ticari birimler en önemlisi bölgeden insanların büyük ölçekte çocuklarıyla, yaşlısıyla genciyle bir arada eğlenebilecekleri alanları yok. Tabi ki Alışveriş Merkezleri var ama bu anlamda bütüncül anlamda projesi tesisi yok. Bunun bir çok örnekleri var. Bunlar aynı zamanda bu tesisleri birlikte geliştirdiğimizde stat, tesisler ve o alan 24 saat yaşayan bir alan olacak. Dolayısı ile hem bir gelire dönüşecek, hem Trabzon hem de Trabzonspor için vazgeçilmez bir alan olacak. Dünyada da böyle. Statlar ve tesisler aşırı şehirlerin dışında yapılmıyor. Daha çok seyirciyi kulübe katmak için bu tür alanlar tercih ediliyor. Akyazı 7/24 yaşayabilecek çok büyük gelirler elde edilebilecek bir alan. Bu alanda yaptığımız projede 250 milyon civarında geliştirme maliyeti hesap ettik. Bu geliştirme maliyeti çeşitli kaynaklarla sağlanabilir. Yani tamamlanıncaya kadar geri ödemesiz başlayan kredi ve fonlu kullanılabilir. Ayrıca bu tür işletmeler, geliştirici ile birlikte belli bir süre gelirin paylaşılması ile belli bir oranda finanse edilebilir. Bu alanda yaptığımız çalışmada Türkiye'de ve dünyada örneklerinden çok daha uygun kullanılabilecek, şekilde yaptığımız bir fiyatlandırmada burada yaklaşık yıllık 70 milyon civarında bir gelir elde ettiğimizi gördük. 3-4 yıllık geliri ile bu tesis kendini finanse edilebilir. Bu tesis Trabzonspor'u da geliştirir... İnşallah kısmet olursa böyle bir alanı 2 yıl içinde Trabzon'a ve Trabzonspor'a tüm donanımlarıyla kazandırabiliriz...''
KARTAL'DA Kİ TESİSLERDEN YILDA 30 MİLYON TL GELİR
''Bir alanda proje geliştirdiğinizde yasası ve yönetmelikleri var. Bir alanda proje geliştirmek için bunun anayasası İmar Planlarıdır. İmar Planlarında ne öngörüyorsa bunun da yönetmelikleri var. Bu alan blok nizam 5 kat imarı olan ticari bir alan. Burada ancak bu kapsamda bir proje geliştirilebilir. Bunun haricinde mevcut onaylı imar planı kapsamında başka bir proje geliştirilemez. Burası aynı zaman da Kartal-Bostancı arasında sahil yolu üzerinde ve sahile yapılaşması olan ilk parsel.. Dolayısı ile çevre yapılanma koşulları planlama kriterlerine baktığınızda bu kapsam dışında bir geliştirilme olamaz. Biz burayla ilgili bir çalışma yaptık. Gayet güzel bir çalışma oldu. Biz alanın ne istiyor, ne gerekiyor bu geliştirme işi insan gibidir. İnsanı düşünün... bir gömlek alacağınız zaman, ceket, takım elbise alacağınız zaman giyersiniz denersiniz vücudunuza uygun olan sizi taşıyacak olan elbiseyi alırsınız. Arsa Taşınmazda böyledir. Denersiniz, bakarsınız, yapılanma koşulları, bölgenin kriterleri, bölgeni manzara etkisi değeri bunların hepsini karıştırırsınız buradan en doğru en efektif projeyi çıkarmaya çalışırsınız. Biz de burada yaptığımız çalışmada bölgenin özellikle ticari birimler alanında o bölge en aktif olan bölge. Yine ofis anlamında çok aktif gelişen bir bölge.''
TRABZONSPOR'A TOPLAMDA EK OLARAK 180 MİLYONLUK GELİR
''Çevrede ki projeleri incelediğimiz de ofis ve ticari birimler en değeri olan en hızlı satışı olan proje gereklilikleri. Biz bu gereklilikken yola çıkarak proje çalışması yaptık. Teraslı, deniz manzarası olan üstünde ofis alanları ile bir kompleks proje geliştirdik. Bu proje de yaklaşık 15 bin metre kare alanında ticari birimler ve 12 bin metre karede de ofis alanları geliştirilebilir. Bu projede yaklaşık maliyet 75 milyon civarı oluyor. Bölgede ki satış fiyatlarını incelediğimizde orada ki 6-7 bin metre kare ofis alanıyla proje gerçekleşebiliyor. Bu aşamada sonra ruhsat alınıp çalışmalar başlatılabilir. 1,5-2 yıl için de tamamlanabilir. Tamamlanması durumunda yaklaşık 550, 600 milyon civarında bir gayri menkule sahip olunur. Kira anlamında yıllık yaklaşık 30 milyon sabit gelir elde edilebilir. En hızlı hayata geçirilebilir proje burası. buradan da kaynak sağlanabilir. Akyazı'ya da bu proje ek kaynak sağlanabilir. Kulüp bu iki yatırım ile 3 yıl içinde 100 milyon sabit gelire ulaştırılabilir. Bu Trabzonspor'un toplamda sabit gelirinin 180 milyona getirmesini demektir. Bu zaman içinde kaliteli transferlere de kapı açacağından sportif başarıyı da getirir.''
KULÜPLER GELİRLERİ ARTTIKÇA SPORTİF BAŞARILARI ARTAR
''Kulüpler, hiç bir şekilde gelirleri arttırılmadıkça çok iyi başarılar elde etmesi çok zor. Özellikle ve öncelikle kulüplerin kendi gayri menkullerinde, kendi mülkiyetlerinde geliştirecek alanlarla elde edilecek gelirlere ihtiyaç var. Özellikle bu açıdan bakılmasını ve Trabzonspor'u 2-3 yıl içerisinde maddi alana çok iyi alana çıkabilecek bu tecrübeye sahip bu ön görüye sahip kişilere adaylara adayların, yönetim adaylarına bakmaları incelemeleri bu kapsamda değerlendirme yapmalarını istiyorum. Biz Trabzonspor'un çok daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Bunun da yolu tesisleşme ile kaynak üretme ile sağlanabilir. Bizi tercih etmeleri tabi ki kesinlikle bu seçim sonucunda öncelikle Trabzon'un ve Trabzonspor'un kazanması gerekir. Mutlaka bir başkan seçilecek. Biz bu çalışmaları yaklaşık 5-6 aydır düşünüyor irdeliyor planlıyoruz. Böyle bir ekipte de bu konuda uzman, arkadaşlarımızla bu çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaları biz Trabzonsporlulara sunduk ve sunuyoruz. Bunların göz önünde bulundurulacak bu çalışmalara fırsat verilmesi halinde 2-3 yıl içinde Trabzonspor'a kazandırılacağını düşünüyoruz.''
''KUCAKLAŞMA BÜTÜNLEŞME VE YATIRIM PROJESİ''
Gedikli, sağladığı üstün başarılarla anadolu kulüplerinin abisi ünvanını alan Trabzonspor’un 6 milyon Anadolu kulübü taraftarına yönelik muhteşem bir farkıl proje ile fiziki anlamda da Anadolu’nun abisi ünvanın kazabileceği önemli bir proje daha geliştirdiklerin belirterek şunleri söyledi; '‘Çok önemsediğimiz bir proje. Hem gelire dayalı hem de bütünleşmeye dayalı bir proje. Biz bu projenin ismini de 'Kucaklaşma Bütünleşme ve Yatırım Projesi' koyduk. İstanbul'u biraz irdelediğimizde karşımıza çok çarpıcı sonuçlar çıkıyor. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz. İstanbul'da Karadenizli yaşayan insanların sayısı 4,5 milyon. bunlara Anadolu takımlarını da kattığımızda 6 milyon oluyor. Bu İstanbul nüfusunun yarısına denk geliyor. İstanbul'da en fazla nüfusu olan illere baktığımızda Karadeniz bölgesi illeri ön plana çıkıyor. Bu veriler bizi bir proje üretmeye itti açıkçası. bunun yanında İstanbul'da ki gayri menkul değerleri, gayri menkulün satış hızı bunları göz önünde bulundurduğumuzda proje gerekliliği ortaya çıktı. İstanbul'da özellikle ulaşım aksları ile entegre olmuş yaklaşık 100 dönüm alanda bütüncül bir kompleks yapalım istiyoruz. Bunun içerisinde yine otel konaklama tesisleri, yöresel yeme içme alanları, bunun içinde açık kapalı tesisler, antrenman sahaları bütüncül bir tesis üretelim diyoruz. Bu tesisi biz özellikle Trabzonspor'a kazandırmamız Anadolu kulüplerinin yarın elde edecekleri başarıda onlara öncü olması ana amaçlardan bir tanesi. Anadolu'dan İstanbul'a her deplasmana geldiğinde bunların havaalından karşılanıp ulaşımını sağlanıp antrenmanlarını gerçekleştirebileceği bütün hizmetleri verebilecek bunları ağabeylik yapabilecek bir kulüp. Bunu tarihte de gördük. İstanbul hakimiyetini kıran ilk kulüp. Daha sonra Bursaspor. Bu durum Anadolu kulüpleri anlamında 4-5-6 olmalı.. Bunun yanında İstanbul'da yaşayan Trabzonsporluları da takıma kazandırmak lazım. Bunu da bu tesiste başarabiliriz. Bu alanda hem gelir elde edilir, İstanbul'da ki taraftarı da Trabzonspor'a bütünleştirmiş oluruz. Bu aslında çok önemsenecek ve değerli proje. Bu projenin geliştirmesini Kartal Akyazı'dan sonra 3. planda. Ama 3 yıl içinde geliştirmek istiyoruz. Bunun da Trabzonspor'a 60 milyon civarında yıllık gelir sağlayacağını düşünüyoruz. Bu Kartal ve Akyazı'dan sonra en çok önemsediğimiz projelerden bir tanesi. Bütünlük olmayınca İstanbul ve yakın çevresinde ki Trabzonsporluları, Trabzonspor'a kazandırmadıktan sonra başarıyı yakalama imkanı azalıyor. Evet saydığımız bu önemli projelerin yapımı için biz Trabzonlu olarak Trabzonspor’un her zaman emrinde olduğumuzu tekrar belirterek genel kurulun ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim.''