Video Hakem Sistemi nedir? Kuralları nelerdir?
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türkiye'de bu sezon ilk kez uygulanacak olan Video Yardımcı Hakem Sistemi’ni (VAR) ayrıntılı bir şekilde anlattı.
2018-2019 Sezonu’nda Spor Toto Süper Lig, TFF Süper Kupa, Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final, yarı final ve final müsabakaları ile Spor Toto 1. Lig Play-Off müsabakalarında uygulanacak VAR ile ilgili hazırlanan broşürde, VAR’ın nasıl çalıştığı, hangi durumlarda devreye girdiği ve olumlu faydalarından bahsedildi.
FIFA Dünya Kupası’nın ardından birçok ülkeyle birlikte Türk futbolunda da hayata geçecek VAR sistemiyle ilgili tanıtım amaçlı hazırlanan broşürde yer alan 8 madde şöyle;
1 - DOĞRU SORU...KARAR BARİZ BİR ŞEKİLDE YANLIŞ MI? Video Yardımcı Hakem sisteminin amacı tüm kararlarda %100 doğruluk elde etmek değildir. VAR’ın genel felsefesi "minimum müdahale - maksimum yarar"dır. Her türlü kararı her zaman hakem verecektir. Hakemin kararı yalnızca video incelemesi bariz bir hatayı gösteriyorsa değiştirilebilir. Buradaki doğru soru ’Karar doğru mu?’ değil. Doğru soru: ’Karar bariz bir şekilde yanlış mı?’ VAR NERELERDE UYGULAMAYA GİRDİ? TÜRKİYE - FIFA Dünya Kupası - CONMEBOL - Avustralya - Belçika - Brezilya, Çin - Çekya - İngiltere - Fransa - Almanya - İtalya - Güney Kore - Hollanda, Polonya - Portekiz - Katar - ABD
2 - İNCELENEBİLİR KARARLAR Hakemler müsabakalarında yüzlerce kez karar verirler ancak VAR kullanımı ile sadece aşağıdaki olaylar incelenebilir: GOLLER: Golden önce golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek. PENALTI/PENALTI DEĞİL KARARLARI: Verilen veya verilmeyen bir penaltı kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek. YANLIŞ OYUNCUYA KART VERİLMESİ: Hakemin ihlal yapan takımdan yanlış oyuncuya ihtar veya ihraç vermesi durumunu veya hangi oyuncunun cezalandırılması gerektiğini bildirmek. DİREKT KIRMIZI KARTLAR: (2. ihtarlar hariç) Verilen veya verilmeyen bir ihraç kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.